Bajden sprema nove sankcije Rusiji!
Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Vašington će uvoditi nove sankcije protiv ruskih kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, a priprema i nove sankcije protiv Moskve zbog situacije oko ruskog blogera Alekseja Navaljnog, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu odbranu Džejk Salivan za američke medije.

„Pre svega, važno je da naši građani shvate da smo uveli sankcije protiv Rusije zbog trovanja Alekseja Navaljnog i da pripremamo još jedan paket sankcija koji će se takođe primeniti u vezi sa tom situacijom“, objasnio je on za televiziju Si-En-En.

Što se tiče „Severnog toka 2“, Salivanu je postavljeno pitanje zbog čega su SAD obustavile uvođenje sankcija protiv kompanije „Nord strim 2 AG“ koja gradi gasovod.

„Pitanje je bilo u tome da li ćemo direktno goniti naše evropske partnere, saveznike i prijatelje, koristeći sankcionu moć. Predsednik Bajden je rekao da nije spreman da to učini, ali da jeste spreman da na svakih 90 dana uvodi sankcije protiv ruskih organizacija koje učestvuju u izgradnji 'Severnog toka 2'. On je to radio i nastaviće to da čini“, rekao je Salivan.

Na pitanje zbog čega je Bela kuća optimistična u pogledu toga da će Rusija nakon samita održanog u Ženevi promeniti ponašanje, Bajdenov pomoćnik je rekao da američki lider nije to rekao.

„Bajden je konkretno rekao da ćemo u sledećih šest meseci do godinu dana videti u praksi, a ne na rečima, obavezama ili gestikulaciji da li smo na boljem putu u pogledu odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije“, izjavio je Salivan.

Savetnik američkog lidera je istakao da „američki lider ništa ne uzima zdravo za gotovo u vezi sa rezultatima sastanka“.

„Siguran i optimista nisu prave reči. Važno je utvrđivanje, sposobnost da se vidi mogu li ti odnosi zaista da pređu na stabilniju i predvidljiviju osnovu“, zaključio je Salivan.

Podsetimo, prvi susret lidera Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, odigrao se 16. juna u Ženevi. Razgovori su trajali četiri i po sata, a posle samita ruski lider je rekao da se sa američkim kolegom dogovorio da počnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Dodao je i da obe strane shvataju da imaju odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.

Usvojena je i zajednička izjava u kojoj je istaknuto da su i Moskva i Vašington privrženi stavu da u nuklearnom ratu ne bi bilo pobednika i da stoga on nikada ne treba da bude pokrenut.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Branimir

20.06.2021 19:17

Eto koliko je Ameiku briga za Navaljnog. Licemerna izjava koja ce ubiti Navaljnog. a sankcije Rusiju nece osetiti. To ce biti epilog Americkih sankcija jer njima nije bitan Navaljni vec im je bitno da Rusija ne jaca ekonomski i vojno ali od slabljena Rusije nema nista. Mogu samo da posmatraju i da im bude krivo sto je Rusija sve jaca i jaca. Isto kao i Kina.