Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala otkrila detalje suđenja Miloševiću: Zaklela sam se da ću reći što se mora, a onda su ga našli mrtvog u ćeliji
EPA/PETER KLAUNZER

 

Svet i dalje zavisi od volje najvećih sila. Sistem međunarodne krivične pravde bilo je moguće uspostaviti zato što su to podržale SAD i Rusija. Nažalost, ta politička volja je isparila. 

Kazala je to bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u intervjuu za nemački nedeljnik "Der Spiegel".

Del Ponte je istakla da ratni zločinci nisu ostavili nikakav poseban utisak na nju i da je jedino što im je zajedničko to što veruju da cilj opravdava sredstva:

"Oni su, nažalost, normalni ljudi. Volela bih da sam ih videla kao čudovišta, ali oni to nisu."

Kod bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića iznenadio ju je samo način na koji je ispitivao svedoke tokom suđenja.

- Mnogi od njih su u njemu i dalje videli predsednika i bili su uplašeni. Neke od njih je čak naveo da povuku svedočenje - rekla je Del Ponte.

Smatra da su sudije Tribunala za bivšu Jugoslaviju bile izuzetno predusretljive prema Miloševiću.

- Pitali su ga kako je, je li se naspavao, da li se oseća dovoljno dobro da bi odgovorio na neka pitanja. Kada sam bila u sudnici, mislila sam na hiljade žrtava. Milošević se branio, što mu je omogućilo da drži političke govore na sudu.

Nakon dve godine, došli smo skoro do kraja suđenja. Zaklela sam se sebi da ću, počev od ponedeljka, reći ono što se mora. A onda je stigla vest da je Milošević umro u ćeliji - govori Del Ponte.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala otkrila detalje suđenja Miloševiću: Zaklela sam se da ću reći što se mora, a onda su ga našli mrtvog u ćeliji

ICTY via AP

 


Zalagala sam se za dugačke kazne

Na pitanje da li se po okončanju suđenja osećala kao da te ljude poznaje malo bolje, švicarska pravnica kaže da joj je bilo jasno šta ih je navelo da šire etničku mržnju, ali da oni nikad nisu izrazili kajanje ili preispitivanje svojih dela.

- Oni nikad nisu shvatili da je ono što su učinili pogrešno, iako su uhapšeni i osuđeni. Predstavljali su se kao heroji.

Zato sam se uporno zalagala za dugačke kazne kako bi imali vremena da uvide svoju krivicu - navela je Del Ponte.

Povodom kritika da je više pažnje posvetila okrivljenim Srbima, ističe da je to bilo tako jer su Srbi počinili više zločina nego Hrvati ili Kosovari.

- Istina je da su međunarodna zajednica i NATO imali dokaze o zločinima koje su počinili Srbi, i predočili su nam ih, zbog čega su se stvari odvijale brže. Međutim, isto tako je istina da SAD iz političkih razloga nisu želele da istražujemo ratne zločine na Kosovu. Imali smo puno poteškoća u istrazi protiv Oslobodilačke vojske Kosova, jer su nas SAD usporile - dodala je ona.

Del Ponte je stalno bila izložena političkom pritisku. U Jugoslaviji žalila se da joj nije bilo omogućeno da istažuje NATO, a u Ruandi da nije mogla da istražuje narod Tutsi.

- Međunarodna pravda može da funkcioniše samo ako je podržana političkom voljom. Ako ta politička volja nedostaje, ne može se puno uraditi - jasna je Del Ponte.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
misha

19.06.2021 22:35

Međutim, isto tako je istina da SAD iz političkih razloga nisu želele da istražujemo ratne zločine na Kosovu. Imali smo puno poteškoća u istrazi protiv Oslobodilačke vojske Kosova, jer su nas SAD usporile - dodala je ona. sama dala odgovor ko je i pod cijim pritiskom donosio presude

Vito

19.06.2021 23:06

Baba trazi prostora u novinama....nije uposta interesantna...neka ide u crnu goru tamo ce biti svecano docekana