NEPRIJATELJ HOĆE DA SE SRBIJA RASPADNE KAO KULA OD KARATA Prva linija odbrane otadžbine Priština – Banjaluka!
EPA

Ukoliko bi se to desilo, uveren je Anđelković, kriza će se dalje preliti na jug centralne Srbije, na Rašku oblast, na Vojvodinu.

“Mi imamo liniju odbrane i moramo da je držimo jer će se kriza sutra pomeriti van te linije i bićemo manje sposobni da se branimo”, kaže istoričar u emisiji "Svet sa Sputnjikom", uz poruku da bi eventualni „truli kompromis“ oko Kosmeta doveo do toga da se Srbija raspadne kao kula od karata.

Linija odbrane Srbije

Anđelković napominje da ne treba ulaziti u sukobe, ali da ako Srbija popusti, ona priziva sukobe i ohrabruje sve one koji misle da mogu da joj uzmu šta god požele da idu dalje i dalje, od predsednika vlade u Prištini Aljbina Kurtija do njegovih mentora.

„Zato je bitno da ovde podvučemo liniju i da odgovorimo na svaku provokaciju“, kaže naš sagovornik.

Linija odbrane Srbije je Priština – Banjaluka, precizira Nebojša Čović, bivši vicepremijer i nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM, uz ocenu da bi otimanje Kosova bilo početak “paranja konačne bluze”.

U takvoj situaciji, po njegovom mišljenju, Srbiji ostaje da ekonomski jača, da sređuje svoje državne strukture, uključujući bezbednosne, da bude maksimalno strpljiva i radi na jedinstvu kad su problemi vezani za KiM, vodeći računa da na sve provokacije odgovara pametno.

„I naravno, da čuva svoj narod van teritorije Srbije, iako kad kažemo da su Srbi ugroženi obično nam se pripisuje ili da smo ekstremni nacionalisti, ili da smo paranoični zarobljenici istorije i mitova“, primećuje Čović.

Koji su aduti Srbije

Adut Srbije u daljem rešavanju kosovskog pitanja je, ističe Anđelković, da na lokalnom nivou pre svega insistira na dogovorenom.

„Albanci nam možda i čine uslugu time što ne poštuju Briselski sporazum. Bili bismo pod drastično većim pritiskom jer bi njihovi mentori išli dalje. To što oni ne realizuju svoj deo pogodbe na neki način relaksira pritisak na nas. Ali ovo je ipak globalno pitanje i naš adut je globalna transformacija. Zapad gubi trku, to je neminovnost. Neće SAD propasti, a EU se raspasti preko noći, ali nije to više ta sila. I ako mi to shvatimo ništa se neće desiti. Treba samo da raščistimo da se ne mogu ponoviti bombardovanje i sankcije i da čekamo. Ne mislim da je zamrznuti konflikt loša stvar, bolje to nego odmrznut vama na štetu“, zaključuje Anđelković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading