Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas puni 76 godina
Foto: EPA/EPA/ PETER DEJONG

Radovan Karadžić, rođen 19. juna 1945. godine u Petnjici kod Šavnika, danas rođendan slavi u zatvoru umesto na slobodi, i to u ćeliji zatvora u Velikoj Britaniji sa okorelim kriminalcima.

Radovan Karadžić uhapšen je u Srbiji i izručen u Haški tribunal 2008. godine za vreme vlasti DS Borisa Tadića i DSS Vojislava Koštunice, podsećaju Novosti.

U maju je predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na Tviteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.

Ovim potezom, prema stavu Robinsona, Karadžić je osuđen na "kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji".

Takođe jedan od članova Karadžćevog pravnog tima advokat Goran Petronijević u izjavi za Tanjug podsetio je  da je upravo specijalna jedinca Velike Britanije učestovala u potrazi za njim i u njegovom hapšenju 2008. godine, ali prethodno i bombardovanju Republike Srpske 1994/95. godine, čime se otvoreno stavila na nepijateljsku stranu.

"Prema tome, Karadžić sada zapravo ide u zarobljeništo, u logor, a ne na izdržavane kazne", ocenio je advokat povodom te odluke suda.

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas puni 76 godina

Foto: Printscreen

 

 

Podseća da je upravo jedna od tačaka po kojoj je Karadžić osuđen - uzimanje talaca, vojnika iz mirovne misije, koja je to prestala da budu nakon NATO bombardovana RS, a među kojima je najviše bilo britanskih vojnika.U britanskim zatvorima, prema rečima Petronijevića, osuđeni Srbi su u više navrata bili napadani od strane muslimanskih ekstremista, poput Radoslava Krstića, koji je jednom pretučen šipkom, a drugi put je pokušano njegovo ubistvo žiletom.

Upravo zbog toga prilikom izjašnjanja o zemlji gde bi služio kaznu, odbrana je, po rečima Petronijevića, jedino tražila da to bude u zemlji u kojoj će njegova bezbenosti biti na nivou, da se ne bi dešavalo ono što se dogodilo Krstiću ili Biljani Plavšić, koja je takođe napadnuta u zatvoru u Švedskoj od strane ekstremista.

"Oni su kao Srbi tamo satanizovani, i boravak Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji je jako rizičan, čak prvi korak ka ubistvu".

Karadžić je bio u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine.Pravosnažno je osuđen 20. marta 2019. godine na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tom odlukom preinačena je u pogledu odluke o kazni prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina zatvora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Republika Srpska

19.06.2021 16:59

Sretan ti rodjendan predsedniče

Dr. Dabić

19.06.2021 18:19

Срећан рођендан господине председниче. Увек и заувек са вама ВРС