SUDBONOSNI 28. JUN Vojska imala plan i "lovce" za rušenje helikoptera, čekalo se na odluku Koštunice
Foto: Alo/ilustracija

 

 

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković ispričao je u intervjuu kako je imao sporazum sa Koštunicom da podignu avione "lovce" i spreče transport Miloševića u Haški sud o Vidovdanu 2001, ali da na kraju ipak nije dobio zeleno svetlo - i zbog čega.

Helikopter u kome se o Vidovdanu 2001. godine nalazio Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ, a kojim je transportovan u Hag, trebalo je da bude prinuđen na sletanje i Vojska je već imala plan i "lovce" na u pripravnosti, obelodanio je Nebojša Pavković. Ipak, Vojislav Koštunica, tadašnji predsednik SRJ, mada je usmeno dao pristanak, na kraju ipak nije dao zvanično odobrenje da se ovaj plan i spovede.

Bivši general je u intervjuu ispričao šta se dešavalo tog sudbonosnog 28. juna. On je naglasio kako niko iz vojske nije znao da će Milošević biti isporučen sudu u Hagu.

- Tog dana, na Vidovdan, oko 17:00 časova bio sam u rezidenciji u ulici Andre Nikolića, kada me je pozvao Kosta Čavoški i pitao šta radim. Kada sam mu odgovorio da gledam televiziju, rekao mi je: 'Dok ti sediš i gledaš televiziju, ovi ti hapse i izručuju vrhovnog komandanta Haškom tribunalu'. Pitao sam: ko hapsi i gde se to dešava. Objasnio mi je da Miloševića trenutno vode iz zatvora - priseća se Pavković.

- Odmah sam nazvao generala Đakovića, načelnika Uprave bezbednosti. Niko ništa nije znao o tome. U tom momentu pozvao je me doktor Zdravko Mijailović, načelnik Kardiološke klinike na VMA, i rekao da sa vrha zgrade VMA gleda kako su u krug Instituta bezbednosti, gde je sada BIA, sleteli helikopteri i da vidi kako vozila dovoze Slobu, izvode iz 'marice' i uvode u helikopter. Sa Zdravkom u društvu bio je i moj kum iz Ćuprije Dušan Mandić, koji je to potvrdio" - rekao je Pavković i nastavio:

- U isto vreme pozvao me je i predsednik Koštunica. Kada sam mu rekao šta se događa, rekao je da o tome ne zna ništa i pitao da li možemo to da sprečimo i kako. Odgovorio sam da možemo da podignemo dežurne lovce i prisilimo helikopter da sleti.

Na pitanje novinara šta ako pilot helikoptera odbije da sleti, Pavković je rekao: "Jedina mogućnost je rušenje helikoptera!"

Upitan šta mu je na to rekao Vojislav Koštunica, Pavković je otkrio:

- Odgovorio mi je da budemo spremni i da će mi javiti šta da radim. Odmah sam nazvao načelnika Sektora za RV i PVO, generala Branislava Petrovića i naredio da dežurni par lovaca stavi u najviši stepen pripravnosti, da se pripreme 2-3 transportna naoružana helikoptera, u slučaju potrebe, i da hitno preko kontrole letenja spreči let svih helikoptera i aviona sa aerodroma 'Surčin'', koji nemaju dozvolu za letenje.

- Naredio sam da o tome izvesti komandanta RV i PVO, generala Smiljanića, i Operativni centar RV i PVO, da prenese da ću im se lično javiti, čim dobijem stavove za postupanje od predsednika Koštunice... Pošto me predsednik Koštunica nije zvao kako je obećao, pozvao sam ga da bih ga izvestio o poletanju helikoptera i da dobijem naređenja o daljem postupanju. Međutim, niko se nije javljao na telefon.

- Pošto nisam dobio vezu sa predsednikom, koji je jedini nadležan da izda naređenje za upotrebu avijacije, ja a ni bilo ko iz VJ nismo mogli da odlučimo da angažujemo avijaciju za sprečavanje helikoptera koji je prevozio Miloševića.

Razni analitičari i dežurni kritičari pisali su svoje verzije događaja, da je Pavković za vreme tog događaja bio u kabinetu načelnika Generalštaba i u društvu Zorana Đinđića, i rukovodio akcijom prevoženja Miloševića u Hag, da je lično odobrio upotrebu vojnog helikoptera, za njegovo prevoženje, da nije odmah obavestio pretpostavljenog, predsednika Koštunicu, da je bio u vezi sa izvesnim britanskim agentom Monktonom - sve ovo je bivši general okarakterisao kao "gluposti".

- Umesto dalje polemike na temu glupih optužbi, svima koji ih upućuju meni, postavljam hipotetičko pitanje: da su bili načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije u tom trenutku, i na mom mestu šta bi uradili i kako? - poentirao je Pavković.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading