LOŠE VESTI IZ RUSIJE Oglasio se Lazanski i otkrio o čemu se radi
Foto: Printscreen RTS TV

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski kaže da je dramatično porastao broj novozaraženih, da su bolnice pune, kao i da su zbog toga uvedene nove mere među kojima je obavezna vakcinacija za zaposlene.

Miroslav Lazanski naglašava da je u poslednjih nekoliko nedelja dramatično povećan broj zaraženih u Rusiji.

"U poređenju sa 6.000 pre dve, tri nedelje broj ljudi u bolnicama je samo na području Moskve dostigao 12.000. Što znači da se bliži onom neslavnom rekordu od prošle godine", istakao je Lazanski.

Naveo je da su bolnice pune, kao i da je do sada od kovida u Rusiji umrlo 128.000 ljudi.

"Rusija se bori protiv indijskog soja virusa, njegov udeo u dosadašnjem broju obolelih je preko 70 odsto", naveo je Lazanski.

Ističe da su zbog porasta broja obolelih uvedene nove mere – restorani i kafići ograničeno rade do 23 sata, smanjeni su kapaciteti popunjenosti bioskopa, pozorišta i muzeja sa 75 odsto na 50 odsto, zabranjeno je održavanje masovnih manifestacija i fakulteti nastavu održavaju onlajn.

Pored ovih mera, kako kaže, uvedena je obavezna vakcinacija za 60 odsto zaposlenih u firmama i organizacijama u oblasti usluga, trgovine, transporta, zdravstvenog i komunalnog sistema.

"Zaposleni su obavezni da obe doze vakcine dobiju do 15. avgusta i predviđene su određene kazne za manje firme oko 500 evra, za veće privrednike 3.500 evra ukoliko se zaposleni ne vakcinišu, a ako posle ponovljenog poziva to ne obave 11.000 evra je kazna", naveo je Lazanski.

Kaže da je do sada vakcinacija bila na dobrovoljnoj osnovi i da je svega 9,7 odsto građana Rusije vakcinisano.

"Sada se radi na sve načine da se to pospeši i kaznama, ali i reklamama, a organizuju se i nagradne igre u kojima oni koji su vakcinisani i budu izvučeni dobijaju stanove i automobile", rekao je Lazanski.

Osim Moskovske oblasti, obavezna vakcinacija je i u Sahalinskoj i Kemerovskoj oblasti. 

"Trgovinska razmena SAD i Rusije porasla za 54 odsto"

Glavna tema svetskih medija ove nedelje bio je susret ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena, Lazanski kaže da su za sada ocene ruske javnosti vrlo pozitivne, kao i u ruskim medijima i među političarima.

"Čak je predsednik Putin pohvalio predsednika Bajdena, na neki način ga je i odbranio od svih onih kritika američkih novinara", dodao je Lazanski.

"Glavne teme su bile teme sa vojnim karakterom – pre svega sporazum START, obe strane su se dogovorile da se ide u neku vrstu poboljšanja sprovođenja tog sporazuma, zatim oblast sajber bezbednosti gde su obe strane definisale ona područja koja bi trebalo da budu izuzeta od sajber napada, pored toga oko Ukrajine podržan je Minski sporazum što je za Moskvu vrlo važno da je Vašington naglasio da taj sporazum treba da se ispoštuje", rekao je Lazanski.

Naveo je da je u proteklih godinu dana trgovinska razmena SAD i Rusije porasla za 54 odsto.

"Kada govorimo o sankcijama Rusiji o čemu Brisel često priča, ne zaboravimo da Amerika gleda svoj interes i ako je trgovačka relacija između Amerike i Rusije porasla 54 odsto onda se pitamo gde je tu Evropa", poručio je Lazanski i dodao da kada pričamo o sankcijama "to su priče za novine, u stvarnosti je to nešto sasvim drugo".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading