U Subotici obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi
Alo

Obrćajući se prisutnima u Velikoj većnici, gradonačelnik Bakić je u ime Grada Subotice i svoje ime izrazio zahvalnost svima koji koji danas dobijaju više nego zasluženo priznanje za svoju veliku humanost.

Alo

 

„Dati krv više desetina, pa i više od stotinu puta zaista je podvig za svako poštovanje i nešto što je veoma važno da istaknemo i da vrednujemo kao društvo. Dragocenost vaše humanosti nikada nije bila jasnija nego u ovo doba pandemije za koju se nadamo da je, bar u svom najgorem izdanju, zauvek iza nas. Vi ste bili ti na koje je naš zdravstveni sistem uvek mogao da računa za preko potrebne količine krvi, kojima ste spasili mnogo života. Želim i pred vama da kažem danas da ćete uvek imati podršku vašeg grada“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Alo

 

Uz podsećanje da je u gradskom budžetu za ovu godinu predviđeno 1,68 miliona dinara za  akcije dobrovoljnog davanja krvi i da su sredstva usmerena na Gradsku organizaciju Crvenog krsta koja, kako je rekao, svoju misiju obavlja na najvišem nivou, on je istakao da Crveni krst u Subotici predstavlja istinskog partnera Grada Subotice na zajedničkom trudu za unapređenje zdravlja i kvaliteta života Subotičana.

Alo

 

„Ove godine sam bio čest gost na svečanostima Crvenog krsta, ne samo zato što proslavljamo 135 godina njegovog postojanja u Subotici, nego i zbog istinske posvećenosti i kvaliteta svih akcija koje sprovodi rukovodstvo lokalne organizacije koje se istaklo naročito tokom teških dana 2020. godine, kada smo zajedničkim snagama olakšali mnogim našim sugrađanima sve teškoće koje je donela pandemija“, kazao je Bakić.

Alo

 

Čestitajući, još jednom, svim dobitnicima priznanja, podvukao je da zna da oni nisu bili tako posvećeni davaoci zbog bilo kakve nagrade. 
„Mi vas danas darivamo, pre svega kao izraz naše zahvalnosti i da podstaknemo i druge naše sugrađane da se ugledaju na vaš primer, kao što ćemo i svi mi lično pokušati – da postanemo davaoci ako nismo bili do sada ili da krv dajemo češće ako smo imali iskustvo davalaštva“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Alo

 

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica dr Siniša Trajković izrazio je zadovoljstvo što je zajedno sa Gradskom upravom Grada Subotice upriličen ovaj događaj sa željom da se iskaže duboko poštovanje i zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi iz ovog grada, zahvalnost za, kako je naveo, hiljade spašenih života njihovom humanošću, čovekoljubljem i nesebičnošću.

„Hvala vam u ime svih onih kojima ste spasili život ili olakšali patnju. Danas, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi iskoristićemo priliku da u ime lokalne samouprave i Crvenog krsta Subotice, a u skladu sa pravilnikom o dodeli priznanja dobrovoljnim davaocima krvi Crvenog krsta Srbije, zahvalimo davaocima koji su u proteklih godinu dana dali krv po 35, 50, 75. ili 100. put. Nismo zaboravili ni dobrovoljne davaoce koji su krv dali više od 100 puta. Zahvalićemo vam se priznanjima, plaketama i skromnim poklonima u želji da svaki naredni Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležimo zajedno i u što većem broju, i da našem gradu uz epitete grad kulture i grad sporta dodelimo i epitet grad humanosti“, istakao je Siniša Trajković. 

Prisutnima u Velikoj većnici Gradske kuće obratila se i dr Anastazija Mrđa, načelnica Službe za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica.

Plaketa „Široko srce“ za postignute rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2020. godini u kategoriji srednjih škola dodeljeno je Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, u kategoriji naseljenih mesta Mesnoj zajednici „Čantavir“, dok je u kategoriji preduzeća, ustanova i kompanija dodeljeno fabrici „Pionir“.

Komentari (0)

Loading