"HIT TVIT" Nastavljaju se pritisci na Srbiju, Zapad ima novo "oružje"
Foto: Pink TV printscreen

Petronijević je prvo prokomentarisao činjenicu da je Novak Đoković osvojio Rolan Garos.

Advokat je naveo da je Đoković najbolji teniser svih vremena.

Foto: Pink TV printscreen

 

 

Presuda Ratku Mladiću

Advokat Goran Petronijević je rekao da je krvavi rat na teritoriji Bosne i Hercegovine učinio takvu atmosferu da su pripadnici svih naroda činili zločine i svi narodi su bili i žrtve.

- Statistika je neumoljiva i ona ruši sve priče o teorijama zavere. Dakle, svi su, gotovo u 2,1% razlika u broju stradalih u odnosu na broj stanovnika, prema popisu pre početka rata - objasnio je advokat.

Foto: Pink TV printscreen

 

 

On kaže da je opšte mišljenje, gotovo nepodeljeno, da Haški tribunal nije ostvario ciljeve zbog kog je osnovan i da je strahovito diskriminisao Srbe. 

- Preko 60 posto ukupno optuženih čine Srbi. Za srpske žrtve je osuđeno svega 7% ukupno osuđenih. Svega 2% srpskih žrtava je doživeo satisfakciju da je neko osuđen zbog zločina nad njima - objasnio je Goran Petronijević.

Advokat je objasnio da presudu Ratku Mladiću treba posmatrati u tom kontekstu.

- Sudija Nijambe je apsolutno u pravu. Ne bojim se toga da kažem da u Srebrenici nije bio genocid - rekao je Goran Petronijević.

Nenad Čanak je priznao da se apsolutno ne razume u međunarodno krivično pravo.

Na opšte iznenađenje, Čanak je rekao da ima ozbiljne kritike na račun Haškog tribunala. 

- Taj sud nije dao rezultate da se zadovolji pravda, što se od njega očekivalo - kazao je Čanak.

- Ovo je Balkan i ovde se često raspravlja, ne o onome što piše, već o onome što ne piše. Mi imamo vezu koja kaže: "Aha, pošto je genocid, onda je Republika Srpska genocidna zemlja" i tako dalje... Pa se sada Srbi pravdaju i kažu: "Ne, vi ste činili zločin!" i sada imamo pogoršanje i nastavljamo sa nakrivljenim brodom koji će da plovi u krug. Moramo da nađemo snage, svi, ceo region i naravno strani faktor, da pokušamo da raspravimo o ozbiljno važnim elementima istorije i tražimo pravdu i dalje - govori Nikola Šainović.

Vučić na Savetu bezbednosti

- Zapadu se žuri da se završi problem Kosova i Metohije i zato je potreban potpis Srbije. Pristici se nastavljaju u svim onim sredstvima koji su na raspolaganju. Malim, velikim, strateškim, ekonomskim... I sad imamo slučaj ovih Radikala koji su odjednom postali svestki problem. Sad šta god se razgovara, neko će reći: "A vi niste izručili dvoje Radikala", to smo vežbali - govori Šainović.

- Kad hoćete da vršite pritisak na nekoga, onda nije važan standard. On će se prilagođavati situaciji i cilju koji želite da postignete. Vjerica Radeta i Petar Jojić su optuženi da su otkrili imena nekih svedoka, ako sam razumeo, to je bilo u slučaju Šešelja koji je okončan i to nema posledica. Tim svedocima nije falila dlaka sa glave, a uzmite sada primer ponašanja Haga kod Haradinaja kog puštaju da ide na Kosovo i Metohiju i iz te pozicije u naredne dve godine 13 svedoka bude ubijeno. Da bi taj isti Haški tribunal doneo odluku da nije bilo svedoka - izjavio je Petronijević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading