ZLOČIN U SPLITU ZBOG ETNIČKE MRŽNJE : Potpredsednik hrvatske Vlade kaže, to se mora sprečiti
EPA

 

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević izjavio je, povodom napada na mladi par iz Srbije, u petak u Splitu, da je reč o zločinima iz etnički motivisane mržnje, naglasivši da naglasivši da se na to ne treba navikavati, već prepoznati, sprečiti, procesuirati i kazniti.

 

Milošević je na Fejsbuku napisao da ga je napad na dvoje državljana Srbije podsetio na napad šipkama na vaterpoliste Crvene zvezde, takođe u Splitu.

"Strašno i sramotno je da se to uopšte događa i da se događa sad u vreme kad se borimo za svakog gosta na početku sezone", istakao je Milošević.

On smatra da još više zabrinjava to što se kontinuirano događa u Vukovaru, gde je na centralnom gradskom trgu grupa od nekoliko muških osoba napala maloletnike uz povike "Bando četnička".

Milošević je oštro osudio oba događaja i naglasio da očekuje od policije da pronađe napadače iz Splita i da pravosuđe adekvatno procesuira napadače u Vukovaru, odnosno recidiviste koji su od ranije poznati policiji.

On je zahvalio gradonačelniku Splita na javnoj reakciji, navodeći da Split nije zaslužio da se zbog nasilnika etiketira.

"Još je manje Vukovar zaslužio da ne bude sigurno mesto za sve mlade, Srbe i Hrvate", naglasio je Milošević.

Milošević smatra da je važno da politika ne bude izvor i inspiracija zločina iz mržnje i da se nacionalni i lokalni političari ne služe rečima koje raspiruju mržnju, već da svojim porukama i postupanjem grade atmosferu dijaloga i tolerancije, uz osudu svake pojave, grafita, povika, fizičkog nasilja usmerenog prema drugom zbog njegove rasne, verske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, porekla, boje kože, spola, polnog opređeljenja, rodnog identiteta i bilo kakvih drugih osobina.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading