OD EVROPE RAMPA ZA SRBIJU Deset zemalja EU blokiralo otvaranje novih poglavlja
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa Srbijom u junu, ali su se dogovorile o održavanju međuvladine konferencije na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora i naredni koraci u procesu, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Značajan broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje klastera tri i četiri, ocenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala, pre svega u oblasti vladavine prava.

Kao kompromisno rešenje usvojena je odluka da se sa Srbijom 22. juna održi politička „eksplanatorna“ međuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sledećoj međuvladinoj konferenciji.

Kako navode diplomatski izvori, Evropska komisija se tokom interne debate u EU zauzela za otvaranje klastera tri i četiri 22. juna, ocenjujući da je Srbija počela da postiže rezultate i da bi otvaranje ohrabrilo dalje popravljanje situacije u oblasti vladavine prava.

Uprkos tome, veći broj zemalja članica, među kojima Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Irska, Hrvatska i Bugarska, ostao je pri stavu da će za odluku o otvaranju biti potrebno više vremena i konkretnih rezultata, a neke članice pokrenule su i pitanje nedovoljne usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Kako se navodi, imajući u vidu stav Evropske komisije i snažnu podršku mnogih zemalja otvaranju klastera, EU će na političkoj međuvladinoj konferenciji pokušati da pošalje poruku ohrabrenja Beogradu, u situaciji kada nijedno pregovaračko poglavlje nije otvoreno u poslednjih godinu i po dana.

Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih celina ili klastera. Klaster četiri, čije je otvaranje najavljivano, obuhvata četiri poglavlja: o transportnoj politici, energetici, životnoj sredini i transevropskim mrežama.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine.

Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno 18, a privremeno su zatvorena dva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
goran

11.06.2021 19:51

Ja više ne bih računao na iskrenost EU pa bi smanjio nivo komunikacije sa njima na minimum i posvetiti se treba postizanju EU standarda ali bez neke bitne komunikacije. Ako im trebamo zvaće nas a za sada je očigledno da im ne trebamo a i većina je protiv nas tako da ne treba žuriti u osinje gnezdo među neprijateljsko okruženje.

Ruzica

11.06.2021 19:51

Ako EU ne zeli nas, zasto se onda mi guramo u red za EU. Postoje cetiri strane sveta, mozemo da biramo.

Nes

11.06.2021 20:01

Oni nemaju nameru Srbiju ikad da prime. Ulazak u EU služi im da nas ucenjuju. Namera im nečasna, i mi treba da se isto tako ponašamo i onako će na kraju i sami da se raspadnu.

Ronin

11.06.2021 20:05

Kad vidim da nisu dali zeleno svetlo države poput hrvatske i bugarske onda stvarno neznam ili da placem ili smejem.

Amater

11.06.2021 20:07

POCELA JE MRZNJA PREMA SVEMU STO JE SRPSKO...

Ilija

11.06.2021 20:11

Zašto toliko jurimo Evropu kad oni nas nece

Strahinja

11.06.2021 21:13

Ćorava posla.Ne treba se više sa njima zamajavati.good buy EU.