RATKO MLADIĆ SE NE PREDAJE Ruši hašku presudu?
EPA Jerry Lampen Pool

 

 

Odbrana Ratka Mlaidića pokreće obimnu istragu i skuplja nove činjenice kojim bi ubedila Haški sud da preispita konačnu presudu kojom je on osuđen na doživotni zatvor.

Branko Lukić, Mladičev advokat, pokušaće da prikupe nove dokaze kako bi osporio pravosnažnu presudu, kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske ove nedelje osudjen.

Mladićev advokat za Kurir najavljuje da će odbrana pokrenuti kompletno novu istragu s ciljem da ubedi sud da preispita presudu i sprovede praktično novo suđenje.

- Veliki je posao pred nama, jer treba da pročitamo i detaljno analiziramo presudu. Onda krećemo u kompletno novu istragu po svakoj tački presude, kako bismo, u što više tačaka, pronašli nove dokaze ili činjenice koje nisu bile poznate tokom procesa. Posebno će nam biti od koristi izdvojeno mišljenje sudije Priske Matimba Nijambe, koja je prihvatila naše argumente. Odbrana će iskoristiti vanredan pravni lek iz Pravilnika i podneće zahtev za preispitivanje, što je praktično revizija - objašnjava Lukić.

On kaže da odbrana nema rok za podnošenje ovog zahteva, za razliku od Tužilaštva, koji može da traži preispitivanje samo u narednih godinu dana.

- Do tog našeg zahteva proći će meseci, a možda i godine, jer je reč o vrlo složenom procesu. Samo novi dokazi dolaze u obzir. Sud to može da odbaci ili prihvati. Ukoliko uvaži naš zahtev, to će praktično biti novo skraćeno suđenje na kojem će se izvoditi samo novi dokazi - napominje on.

- Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu - navela je ona u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-tak stranica, podseća list. 

Ona je osporila i da je Mladić odgovoran za genocid u Srebrenici.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading