SUSRET KOJI JE ZAPALIO VAŠINGTON Ratko Mladić namagarčio Amere - izvadio pištolj pred Veslijem Klarkom, a onda je u SAD nastao haos
Tanjug/Ap

Na izricanje presude uticalo je više faktora i događaja. Tih ratnih godina bilo je puno situacija gde su general Mladić susretao sa stranim oficirima kako UNPROFORA tako i onih koji su pohodili razorenu BiH kao članovi raznih vojno-diplomatskih misija. Neki su u susretu sa generalom Mladićem videli svoju rpiliku za popularizaciju sebe i svoje funkcije, a neke je susret sa generalom Mladićem mogao da košta i vojne karijere poput generala Veslija Klarka, koji je naseo na celu priču u Banjaluci ratne 1994. kada ga je ubedio posle sastanka i ručka da zamene kape, zbog čega su pljuštale smene u Vašingtonu, a posebno u Stejt Depratmentu, pa je sa funkcije odleteo i novopostavljeni ambasador SAD u Sarajevu.

Ova priča slikovito je opisana u dve knjige visokih britanskih oficira bivšeg generala i komandanta UNPROFORA od januara 1994 do januara 1995. ser Majkla Rouza i njegovog ličnog prevodioca i saradnika visokog britanskog oficira sprskog porekla Miloša Stankovića ( britansko ime u Bosni Majkl Stenli).

Ova priča počela je ratne 1994. tačnije 26. avgusta, kada se u Sarajevu sa gomilom ađutanata i telohranitelja pojavio onizak general sive kose sa tri zvezdice na svojoj maskirnoj kapi. Radilo se o generalu Vesliju Klarku, koji je tada obavljao funkciju načelnika operativnog odeljenja Pentagona. On je kao dotad uticajni oficir i bliski prijatelj Bila Klintona ( potiču iz istog mesta Liltl Rok u Arkanzasu i zajedno su studirali na Oksfordu) stigao u Sarajevo  u komandu UN da se upozna sa planom « Opremi i obuči», koji je Vašingtonska administracija nameravla da sprovede sa Muslimanima i Hrvatima. Posle sastanka sa tadašnjim zapovednikom UNPROFOR- a u BiH generalom ser Majklom Rouzom, tražio je, doduše na predlog generala Rouza da se sastane i sa generalom Ratkom Mladićem kako bi ga upozorio kakva će biti sudbina bosanskih Srba ako ne potpišu plan Kontak grupe, « Biće suočeni sa vojnom silom SAD».

General Rouz priznaje u svojoj knjizi "Misija u Bosni" (srpsko izdanje iz 2002) da je upozoravao generala Klarka da izbegava publicitet u Mladićevom prisustvu, što očito on nije poslušao. Sam Rouz i njegov lični prevodilac Majkl Stenli (Miloš Stanković) u svojim knjigama kažu da Klark nije bio spreman i pripremljen za sastanak sa generalom takvog kalibra, kao što je Mladić.

Na početku sastanka on je Mladića pretećim tonom upozorio na status SAD kao svetske supersile, naglašavajući da će u bliskoj budućnosti Amerika početi da naoružava muslimansku vojsku i da je zakazao sastank jer ga zanima reakcija Srba.

Mladić je na ovu izjavu po rečima generala Rouza i majora Stenlija skočio kao oparen i iz sebe izbacio bujicu rečenica, govoreći Vesliju da ako SAD uđu u rat na strani muslimana BiH više neće biti. General Klark je prema nekim prisutnim svedocima bio zbunjen i pomalo uplašen. Mladića je pokušao da smiri izjavama "da Srbe ceni kao izuzetne borce i da se slaže da ne treba Srbima pretiti i da mu je stalo do mirnog rešenja krize".

Kraj sastanka prošao je u pomirujućem tonu, ali je Mladić za svog gosta pripremio na kraju sastanka i malo iznenađenje.

Mladić je pokazao na Klarkovu kapu sa tri zvezdice, kada je ovaj nameravao da stavi na glavu na izlazu iz zgrade gde se sastanak održavao i tražio da je pogleda, a za uzvrat je skinuo svoju šapku i hemijskom olovkom ćirilicom napisao unutar kape "R. Mladić". Generalu Klarku se ova stvar toliko dopala tako da je na glavu stavio Mladićevu šapku, dok je general Mladić stavio na glavu Klarkovu kapu sa tri zvezdice. Sa različitim kapama izašli su pred gomilu novinara koji su ovekovečili ovaj snimak.

Interesannto je da general Klark nije primetio da ga snimaju pa su kamere zabeležile kako se šali sa Mladićem, koji je mu je govorio "Ko kaže da te se bojim. Evo razoružaću se pred tobom", kada je izvadio svoj pištolj CZ 99 i predao ga iznenađenom Vesliju, koji se najviše obradovao pištolju poput pravog kauboja. Na pištolju su bile ugravirane reči "Od generala Mladića", piše general Rouz.

Klark je pun utisaka i sa poklonom od Mladića otišao nazad u Vašington, gde je posle dva dana od povrataka doživeo ribanje u Pentagonu i Stejt departmentu zašto se sastao sa Ratkom Mladićem i zašto je nosio srpsku šapku na glavi. Vesli Klark je ekspresno smenjen sa položaja načelnika za strategijsko planiranje i oteran za komandanta Južne komande gde je ostao godinu dana, a vratio se ponovo u centar eks Jugoslovenskih zbivanja pre svega zahvaljujući prijateljstvu sa Bilom Klintonom.

Ambasador u BiH Viktor Jakovič ekpresno je zbog ovog sastanka vraćen u Vašington sa kritkom zašto nije sprečio Veslijev samonicijativni sastanak sa Ratkom Mladićem zbog čega je izgubio ambasadorsko mesto u BiH.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading