ISTORIJSKO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE! Vučić: Pokazujete nepoštovanje prema Srbiji! Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda!
Alo

Na samoom početku je najavio da će se njegov govor sastojati iz tri dela.

- Republika Srbija će inicirati pred Savetom bezbednosti nekoliko tačaka za mogući kompromis. Primetio sam iz vaših stavova šta mislite o regionu i Srbiji. Pored napora da se ovo pitanje reši nijednan odgovor na SB nije rešen. Republika Srbija je zainteresovana i svako svoju kaznu služi u Republici Srbiji. Poseban poroblem sa kojima se suočavamo su sudske instutucije na Kosovu i Metohiji. Pozivam mehanizam i SB da spreče ponovno suđenje osobama kojima je već bilo suđeno - rekao je Vučić na početku obraćanja. 

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

- Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta - kazao je Vučić.

Alo

 

Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila.

- Zločini protiv Srba tokom akcije Oluja, rezurtirali su oslobađanju presuda. Mnogi zločini počinjeni su nad Srbima. Srbija je zemlja koja osuđuje sve zločine i sve zločince. Interesantno je da smo mi jedini koji osuđujemo zločine koji su počinili građani Srbije. Osuđujemo užasne zločine u Srebrenice, i tu nema ali, mi smo ovde da rezultiramo sve o mehanizmu i o politici. Mi smo ovde zbog toga što uz malo dokaza sudi našim ljudima, a ostali zločinci su slobodni. Ne mogu da verujem da mislite da nije bilo zločina nad Srbima. Pozivamo SB da nam pomogne u neutralnom pristupu i da se Srbija omalovažava.

Alo

 

- Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - kazao je predsednik u ime Srbije.

Vučić je naveo i da su mnogi počinioci zločina nad Srbima oslobođeni.

- Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni - kazao je Vučić.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

Komentari (7)

Loading
Zeljko

08.06.2021 23:29

Vučić je večeras imao odlične argumente i replike i vidi se da mnogima na sednici UN nije bilo svejedno.

vesna3112

08.06.2021 23:45

Ovo obracanje moze slobodno da udje u sve udzbenike

popovic77

09.06.2021 00:52

Obracanje predsednika Vucica na sednici saveta bezbednosti je obilovalo argumentima

Dragan

09.06.2021 04:08

Bio i ostao naš general Ratko Mladić.

Lovcen

09.06.2021 06:38

Ja sam iz R. Crne Gore i zelim da Vam kazem da jedan broj gradjana R. Srbije nije svjesno kakvog dobrog presjednika imaju. Sve sto je rekao je ziva istina i da medjunarodna zajednica zeli da izmiri narode u ex Ju onda mora da osudi sve zlocine i procesuira sve zlocince a ne samo jedne u ovom slucaju Srbe. Zato i zbog mnogo cega su sami krivi sto Srbija neda na sebe i sto jaca svoju vojsku a i ekonomiju. Mozda na kraju bude i hvala medjunarodnoj zajednici sto me natjera da napravim konacno dobru drzavu. Pozdrav iz R. Crne Gore i drzite se.

Ruzica

09.06.2021 15:52

U tim UN govorio je jedan veliki drzavnik Aleksandar Vucic. Nasa zemlja je sinoc trebala da se oseca ponosno. Govorio je veliki drzavnik, gospodin bez premca. Mnogi koji su govorili iz njihovih usta je izlazila mrznja, osecaj moci, sile i naredjenja. Postoji neko mocniji od njih i taj ce im slomiti krila, Bedni srbomrsci ce uvek biti bedni