NOVO SRAMOĆENJE BIVŠEG SRBINA Milo pozdravio presudu generalu Ratku Mladiću!
EPA

"Demokratska partija socijalista pozdravlja današnju konačnu presudu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, kojom je potvrđena ranije izrečena kazna doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću", saopšteno je iz partije Mila Đukanovića.

DPS ističe da "konačnom presudom Mladiću za ratne zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine i genocid u Srebrenici nije samo osuđen ratni zločinac, već je osuđeno čitavo jedno zlo vreme na Balkanu, koje se, kako kažu iz DPS, ne sme ponoviti, ali ni zaboraviti".  

- Ono mora ostati večita opomena svima. Iako nema dovoljno velike kazne za stravične počinjene zločine, niti će njome biti vraćeni ljudski životi, ova presuda jeste svojevrsno zadovoljenje pravde prema žrtvama i njihovim porodicama, posebno prema preživelima u masakrima koji su imali dovoljno snage da kroz svedočenja u ovom i drugim dugogodišnjim procesima ponovo prožive neljudski pakao iz kojeg su jednom uspeli da se spasu.

Današnja presuda Tribunala u Hagu je još jedna prilika, u vreme oživljavanja različitih opasnih ideja na Balkanu, da se podsetimo na ono što se nikad više ne sme nigde dogoditi. Bez obzira na to što mehanizmi izvršne vlasti nisu u rukama naše partije, ostajemo pouzdan partner u očuvanju mira i stabilnosti i nastavku izgradnje dobrosusedskih odnosa u regionu - kažu iz DPS ''ponosni što je Crna Gora prva država u regionu koja je 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje masovni zločin u Srebrenici počinjen 1995. godine.

I Šehović slavi sramnu presudu

Potpredsednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović, zadovoljan presudom Ratku Mladiću

Konačnom osuđujućom presudom i doživotnim zatvorom za zločinca Ratka Mladića zadovoljena je pravda i stavljena tačka na jednu od najmračnijih stranica na Balkanu. Uprkos tome što je za civilizovani svijet Mladić osuđeni zločinac, za pojedine iz aktuelne vlasti on je i dalje heroj, saopštio je potpredsednik SD Crne Gore i bivši ministar prosvete Damir Šehović.

- Slavljenje od strane pojedinih onih za koje je dokazano da su odgovorni za genocid u Srebrenici, ali i reinkarnacija retorike koja je i dovela do tog najmonstruoznijeg zločina posle Drugog svetskog rata, dokaz je vrednosnog sunovrata kojem očito u Crnoj Gori nažalost svjedočimo. Umesto da svojim jasnim stavom pruži konkretan doprinos pomirenju, trajnom miru i stabilnosti u regionu, dobar dio vlasti javnim negiranjem, relativizacijom i umanjenjem genocida ostavlja teško breme budućim generacijama u amanet, jer očito sami nemaju snage da se sa njim suoče, kaže Šehović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading