POBUNA U HAGU Uoči izricanja presude Mladiću, predsednica Sudijskog veća negirala sve: Nije bilo genocida u Srebrenici, ovde nema nikakvih dokaza!
Foto: Printscreen

Uoči sutrašnjeg izricanja drugostepene presude generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću sarajevski portal Klix piše da je predsedavajuća Sudijskog veća Matimba Niambe iz Zambije svojevremeno izdvojila mišljenje u slučaju Zdravka Tolimira, kada je za rat u BiH rekla da je bio "građanski, osporavajući pritom razmere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske, kao i da je Tolimira smatrala nevinim".

Portal podseća da se sudija Niambe tada, kako navode, "suprotno stavovima većine članova Veća nije složila da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana".

"Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ''prisilno premeštanje'' doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom", napisala je tada sudija Niambe u izdvojenom mišljenju.

U prvostepenom postupku Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Sud je, pritom, odlučio da je Mladić odgovoran za genocid pocinjen nad bošnjackim stanovništvom u Srebrenici 1995.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Smederevac

07.06.2021 20:10

Pravda za Mladica znaci i pravda za Srbe ! Ima li normalnih u Haskom sudu?

Rade

08.06.2021 18:11

@Smederevac - E moj generale sta si ti ocekivao od prodanih dusa u hagu .zuti izrodi site isporucili hagu sveim se utrlo dabobda .I'ma Boga platice njemu sve.neda je se Srbine.

Zelja

07.06.2021 21:59

Svaka cast toj sudiji Niambe!Rekla je u sustini samu istinu;nije izjedena od mrznje prema Srbima kao ostala bagra iz Haga! Steta sto nisu svi tako objektivni!