Mladića kljukaju lekovima da bi mu presudili!?
Ratko Mladić FOTO: Tanjug

Da li će biti potvrđena presuda po kojoj je osuđen na doživotnu robiju, ili će možda, nekim slučajem, haške sudije odlučiti po pravdi i zakonima, a ne po političkim instrukcijama i osloboditi srpskog generala, ostaje da se vidi.

Ratko Mladić je, kako je potvrdio i njegov sin Darko Mladić, iznenada dobro poslednjih dana uoči izricanja presude.

- On, kao i pred svako značajno pojavljivanje pred sudom, kao što je slučaj i sa sutrašnjom presudom, bude bolje. Da li je to slučajnost, ili je plod neke drugačije terapije koju prima, ja to ne znam. Videćemo kako će biti tokom izricanja - rekao je Darko i dodao da on putuje u Hag, gde će u prostoriji pored sudnice moći da prati izricanje presude svom ocu.

- Od januara 2020. se nismo videli jer zbog korone nisu bile dozvoljene posete. Najavili su nam da ćemo posle presude moći da se vidimo. Jako sam uzbuđen jer ćemo se videti posle toliko dugo vremena, jedva čekam da ga vidim - rekao je generalov sin za Alo!.

Kako kaže, ako bude primenjeno pravo i svi pravni standardi, njegov otac će biti oslobođen.

- Odbrana je pokazala greške prvostepene presude. Ta presuda je bila pogrešna i pristrasna, mi smo to dokazali. Ako se gleda iz ispravnog ugla, presuda bi morala da bude pozitivna. Ako ostane politika umešana, onda to nema veze sa pravom - kazao je Darko Mladić.

Veselin Šljivančanin

Printscreen

 

 

Šljivančanin: Nadam se da će biti časnih sudija

Bivši haški osuđenik, general Veselin Šljivančanin za Alo! ističe da je tema presuda Srbima za njega bolna i teška tema.

- Nemam optimističke nade da će se nešto drugostepenom presudom Mladiću promeniti. On je bio oficir, nije pravio nikakve zločine, samo je branio svoj narod - kazao je on i dodao da se ipak nada da će biti časnih sudija koji će priznati da je greška napravljena prvostepenom presudom.

- Čovek se mora nadati istini i pravde - zaključio je general Šljivančanin.

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je i sam proveo godine iza rešetaka u Hagu, ne isključuje činjenicu da Mladića kljukaju lekovima da bi mu presudili.

- Ja znam da oni tamo u Hagu imaju neke tonike, to je jednom lekarska analiza našla kod Milana Lukića u krvi, to su tonici koji se daju najtežim bolesnicima u depresiji. Upotreba tih tonika ima efekat da naglo podigne opšte stanje organizma na nekoliko dana, ali oštećuje srce, iscrpljuje organizam, pa posle kad prođe dejstvo, onda pacijent bude još gore. Ja ne znam šta oni upotrebljavaju na Mladiću, samo kažem da su se takve stvari dešavale - rekao je Šešelj za Alo!.

Mladića kljukaju lekovima da bi mu presudili!?

Foto: Studio B Printscreen

 

 

Kako objašnjava, kad bi Haški tribunal bio legalan i regularan sud, kad bi imao pravni legitimitet, onda on uopšte ne bi brinuo.

- Bio bih siguran da će Ratko Mladić biti oslobođen jer on ni u kakav ratni zločin i zločin protiv čovečnosti nije umešan, a nikakav se genocid u ovom ratu nije ni desio. Međutim, pošto je Haški tribunal politički instrument SAD i NATO, nisam ni malo optimista, i mislim da će potvrditi ovu nezakonitu presudu, a da će se posle toga truditi da što pre okončaju Mladićev život. Veoma sam zabrinut za sudbinu Mladića odmah posle izricanja presude. Mislim da će gledati da ga dotuku i da skinu taj problem sa vrata - kaže lider SRS.

 

Toma Fila, advokat

Tanjug, Rade Prelić

 

 

Fila: Ići ću u crkvu da se pomolim za Mladića

Advokat Svetozar Vujačić koji je i sam svojevremeno učestvovao u odbrani generala Mladića ističe da ne očekuje pozitivan ishod kada je reč o drugostepenoj presudi.

- Nažalost, moja očekivanja, zato što je Ratko Mladić Srbin, su pesimistična. Dosadašnja sudska praksa, te nakaze od suda, je takva da kad je neko Srbin, od tog suda ništa ne treba očekivati. Oni imaju uvek istu matricu, sve je već viđeno.

Srbi su dobili oko 1200 godina zatvora, a svi drugi su dobili oko 200 godina. Veliki broj zločinaca koji pripadaju drugim narodima je drugostepeno oslobođen, ali Srbe takva sudbina nikad ne sačeka. Nema tu pravde - kaže on.

Sa njim je saglasan i advokat Toma Fila.

- Ja nisam optimista po prirodi, imam vrlo negativno mišljenje o tom sudu. Ne dozvoljavaju našim ljudima da služe kazne u Srbiji ili bliskim zemljama. Karadžića su poslali da ga ubiju muslimani. Mladić ima izvanredne advokate, napisali su dobru žalbu, ali da li će tamo iko želeti da čita tu žalbu... Jedan sudija je umro, a pre tri meseca su odredili drugog koji je za dva, tri meseca pripremio presudu za suđenje koje je trajalo deset godina. Ispade da je sudija toliko pametan da to može da prouči za dva meseca. Ići ću u crkvu da se pomolim za Mladića - kazao je poznati advokat za Alo!.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading