Ovo su sudije koje će izreći presudu Ratku Mladiću!
Alo/ Ilustracija

Pet sudija odlučivaće o sudbini Mladića, kojem je prema prvostepenoj presudi izrečena doživotna zatvorska kazna.

Niko od pet sudija nije iz Evrope, već ih je četvoro sa afričkog kontinenta, dok je jedan sa Jamajke. 

Priska Matimba Nijambe (Prisca Matimba Nyambe) je iz Zambije, a predsedavajuća je apelacionog Veća u slučaju Mladić. Pre deset godina, tačnije 2011. je izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije. 

Mustafa el Baž (Mustapha El Baaj) je iz Maroka, a 2018. godine uvršten je na spisak sudija u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Obavlja dužnost savetnika u Kasacionom sudu u Rabatu u Maroko, a obavljao je dužnost zamenika državnog tužioca Maroka 2008. godine. U apelaciono Veće imenovan je umesto preminulog Geberda Gustava.

Aminata Ngum (Aminatta N'Gum) je iz Gambije, čije državljanstvo ima nakon sklopljenog braka s državljaninom Gambije, dok ima i državljanstvo Zimbabvea na osnovu državljanstva svojih roditelja. Imenovana na funkciju sudije u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove 2011. godine. Generalna skupština UN-a je izabrala 2011. godine, dok je zakletvu pred sekretarom Mehanizma položila 27. aprila 2012. godine.

Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) je iz Ugande, a o njoj nema mnogo podataka na internetu. Piše da je ispunjena, pametna i predana sutkinja koja sa strašću pristupa prema Međunarodnom krivičnom pravu, ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu.

Sejmont Penton (Seymout Panton) je s Jamajke. Bio je sudija Velikog suda Kajmanskih ostrva između 2001. do 2006. godine, dobitnik je Fulbrightove stipendije za posmatranje američkog pravosudnog i zakonodavnog sistema. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Zoran

06.06.2021 17:54

Zar ovi da sude Mladicu kome ne.bi.mogli.ni da.noge peru. Bolje ih vratiti medju afrikance da sude svojim divljim sunarodnicima koji se medjusobno.istrebljuju.

Sacha

07.06.2021 20:47

@Zoran - Vratice se oni u Afriku kada uzmu velike potplacene novce. Zato i biraju takve.