DONETA ODLUKA! Ratko Mladić dolazi na izricanje presude! (VIDEO)
Ratko Mladić FOTO: Tanjug

Naveo je da Bagotova nije nametnuti advokat, kako su preneli pojedini beogradski mediji, nego je ona savetnik u Mladićevom pravnom timu, već duže vreme.

Od početka pandemije generalu Ratku Mladiću bilo je onemogućeno da se viđa sa advokatima i radi na pripremi odbrane. Njegov advokat Branko Lukić čak nije mogao da prisustvuje ni na usmenoj raspravi po pitanju žalbe, zbog čega neće moći da prisustvuje u sudnici haškog tribunala na izricanju drugostepene presude. Drugi advokat Dragan Ivetić kao član američke advokatske komore mogao je da prisustvuje ali zbog teške bolesti je sprečen. Ohrabruje da je Apelaciono veće u Hagu usvojilo zahtev advokata odbrane da pravna savetnica Peta-Luiz Bagot zastupa generala Mladića i prisustvuje izricanju konačne presude, inače bi nametnuli advokata za kojeg ne bismo mogli da garantujemo kakve uslove će da prihvati, ističe generalov sin Darko Mladić.

- Sada je definitivno da će general biti s jednom pravnom savetnicom u sudu, ja idem i biću tamo u posebnoj prostoriji i moći ću da gledam prenos uživo. Neću moći da ga gledam kroz staklo kao ranije u publici, ali ću biti u jednoj prostoriji pored njega - rekao je Mladić.

Izricanje presude je zakazano za 15 časova u utorak 8. juna, a istog dana i sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj se očekuje da Srbija bude kritikovana zbog zbog nepostupanja po nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne veruje u slučajnosti.

- Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zaključite sami - istakao je Vučić.

Vučić je podsetio i na činjenicu da je u dosadašnjim presudama Haški tribunal osudio najviše jedan narod – Srbe na 1138 i po godina robije, a Bošnjake na samo 42 godine. Podjsetio je i na to, iako je to bila prvobitna ideja međunarodnog rezidualnog mehanizma, da je srpskim sudovima bilo dopušteno da samo u jednom predmetu sude zločincima za najteže zločine na Srbima, a u 13 dodeljeno sudovima u BiH.

- S druge strane ne moram da govorim da su svi oni koji su bili optuženi za najteže ratne zločine da su u Hagu pravosnažno oslobođeni id Ramuša Haradineja, Nasera Orića i Ante Gotovine, sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati. Svi oni koji su prikazivani kao počinioci zločina i postojale su užasno teške optužnice , pravosnažno im je presuđeno da su oslobođeni - naglasio je predsednik Srbije.

Darko Mladić, ipak se nada da će njegov otac da dođe u Srbiju. Ukoliko se to ne desi, očekuje da već 1. jula dozvole posete, kako bi ga porodica napokon mogla videti. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mare

04.06.2021 23:08

Da li bi mogao bar jednom da govori o svo ocu. Njegov otac je genraj VR Srpske a za njgaje otac ili tata.