ĆERKA RADOVANA KARADŽIĆA OTKRILA NAJTUŽNIJI TRENUTAK On je i dalje u izolaciji, ovo pitanje postavlja svaki put kada pozove!
EPA/ PETER DEJONG

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je iz zatvora u Hagu u britanski zatvor na ostrvu Vajt, poznat po bivšem nazivu Parkhurst, gde će služiti ostatak doživotne kazne.

Njegov advokat Goran Petronijević izjavio je, odmah po premeštaju, da je u Britaniji zatvorska populacija takva da dovodi u pitanje život bivšeg predsednika Srpske, a zatvorske uprave te situacije rešavaju tako što potencijalno ugrožene stave u samicu.

Alo.rs/Masanori Jošida

 

Dr Sonja Karadžić Jovičević, ćerka Radovana Karadžića, kazala je da je porodica opravdano zabrinuta za njegovu bezbednost, ali i zbog toga da li će dobijati specifičnu ishranu koja mu je neophodna i da li će imati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, pošto mu je zdravlje već narušeno.

Ona je dodala da je njen otac zlonamerno prebačen u Englesku i izmešten od svoje kulture, vere, jezika, informacija sa ovih prostora, jer neće imati televiziju, niti dobijati časopise na srpskom jeziku.

– Živeće u necivilizacijskim uslovima. Namerno je udaljen što više od porodice, mimo pravila rezolucije UN iz 2015. godine prema kojoj bi trebalo da izdržava kaznu što bliže kući. Sad je predaleko i biće nam otežano i finansijski i proceduralno da ga posetimo zbog izdavanja viza i vakcina koje tamo ne priznaju. Uz to, cela porodica se bez ikakvog razloga nalazi na američkoj crnoj listi, što nam otežava sve, pa i da ikada odemo tamo i posetimo ga – izjavila je ona neposredno pošto je Karadžić prebačen u Britaniju.

Sonja Karadžić kaže da se njen otac i dalje nalazi u izolaciji, te da porodica ne zna do kada će to trajati.

– Od kada je doveden tamo, ima pravo na jedan poziv, i to samo na moj fiksni broj telefona. U svega nekoliko minuta pokušavamo da što brže razmenimo informacije o njemu i porodici, te da zapišem poruke za prijatelje, saradnike i advokate. Nešto malo novca koji je imao na računu u Hagu još nisu prebacili iz evra u funte, i pitanje je kada će to učiniti – kaže Sonja Karadžić.

Dodaje da mu većinu ličnih stvari još nisu poslali iz Pritvorske jedinice u Hagu, tako da, na primer, nema sat.

– Svaki put kada nazove, pita koliko je sati kod nas, da bi znao koliko je kod njega (sat manje). To mi je nekako najtužniji trenutak na početku razgovora. A posebno tužan je na kraju – poruka svima koliko nas voli i misli na nas, koliko mu nedostaju naše fotografije, koje mu još nisu dali, s porukom za moju majku da se uželeo njenog glasa i da bi želeo da ga čuje bar na minut – dodaje Sonja Karadžić.

Međunarodni krivični sud u Hagu je 2019. pravosnažno osudio Radovana Karadžića na doživotnu zatvorsku kaznu.

Komentari (3)

Loading
KARADZICU HVALA TI

04.06.2021 21:43

Karadzicu hvala ti sto si me sa Romanije poslo u Ameriku. Moja unucad sada studiraju a da ti nisi ratovo, ja bi i dalje na Romaniji cuvo ovce zajedno sa unucadima . A mogu reci i da sam dobre pare uzeo prodavsi dvoju dedovinu - zemlju i imanje na Romaniji

kockar kazino

05.06.2021 06:25

Zapadni pravosudni sistem može da pređe preko najgorih zločina ali surovo kažnjava utaju poreza i krađu novca iz banke. Dabić je pokrao 50 miliona KM i proneverio svu pomoć koju je skupila dijaspora. Taj zložin oni ne opraštaju.