SPREMA SE DIPLOMATSKA OLUJA PROTIV VUČIĆA Imperija traži priznanje Kosova 15. juna - Ovo će biti odgovor Srbije na ultimatum
Tanjug/Zoran Žestić

 

Ove informacije, otkrio je visoko pozicionirani diplomata koji u razgovoru za Alo kaže da je kampanja započeta serijom non-pejpera, nastavljena pritiskom na Grčku i Španiju da uspostave odnose sa Prištinom, a kulminiraće 15. juna na sastanku delegacija Beograda i Prištine.

- Svi se udružuju sada. SAD i EU rade zajedno. Možemo videti opsežnu diplomatsku akciju vodećih zemalja zapadnog sveta. U sklopu te kampanje Palmer i Lajčak dolaze u Prištinu kako bi dali instrukcije svojim miljenicima.

SPREMA SE DIPLOMATSKA OLUJA PROTIV VUČIĆA Imperija traži priznanje Kosova 15. juna - Ovo će biti odgovor Srbije na ultimatum

EPA/MARTIN DIVISEK

 

 

Od Srbije će tokom sastanka Vučića i Kurtija 15. juna tražiti da bezuslovno prizna Kosovo - otkriva izvor portala Alo.

Naš sagovornik tvrdi da Srbiju očekuje neka vrsta "diplomatske oluje", ali dodaje da ovoga puta zapadne imperije sa nama neće moći da razgovaraju sa pozicije sile uz pretnje.

- Po prvi put, u poslednjih nekoliko decenija deluje da Srbija ima jaku zaleđinu na unutrašnjem političkom planu zahvaljujući velikoj podšci koju Vučić ima u narodu. Međutim, izvesno je da i na spoljnopolitičkom planu imamo određene adute, pa način na koji se nekada razgovaralo sa Beogradom, putem pretnji i ucena, više ne može da prođe - naglašava naš sagovornik.

Svetske sile bez milosti

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović ne veruje da će se Grčka i Španija pokolebati, ali kaže da je teško očekivati da najveći sponzori nezavisnosti Kosova odustanu od svog projekta.

- Od proglasenja nezavisnosti Kosova 2008. pet zemalja EU, od kojih su sve članice NATO-a, izuzev Kipra koji nije član alijanse, ne priznaju Kosovo. Dakle EU nije jedinstvena po ovom pitanju već 13 godina. Po mom mišljenju, malo je verovatno da ce se Španija i Grčka odlučiti da priznaju Kosovo. To bi zaista bilo veliko iznenađenje. S druge strane teško je očekivati da će velike svetske sile promeniti svoju politiku po pitanju Kosova. Američki stav o nužnosti priznanja Kosova nije se menjao još od Bila Klintona. I Buš Mlađi, posle njega Obama i Tramp, naglašavam i Tramp, imali su identično mišljenje po pitanju priznanja Kosova - kaže Jovanović za Alo.

SPREMA SE DIPLOMATSKA OLUJA PROTIV VUČIĆA Imperija traži priznanje Kosova 15. juna - Ovo će biti odgovor Srbije na ultimatum

Privatna arhiva

 

 

Vučić neće potpisati

Jovanović smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio otvoren prema svima i da će ostati pri svom stavu da bez kompromisa ne može biti rešenja.

- Predsednik Srbije je već više puta ponovio svoj stav da bez kompromisa neće biti napretka u rešavanju kosovskog problema i da on neće priznati Kosovo. On je to jasno saopštio i na najvažnijem mestu na svetu, u Beloj kući prošle godine.

SPREMA SE DIPLOMATSKA OLUJA PROTIV VUČIĆA Imperija traži priznanje Kosova 15. juna - Ovo će biti odgovor Srbije na ultimatum

Tanjug/Ap

 

 

Jovanović dodaje i da ovakvi pritisci i diplomatske "igre" nisu ništa novo.

- Nije nikakvo iznenađenje to što pojedine zemlje vrše pritisak na našu zemlju i što pokusavaju da oslabe našu poziciju uoči nastavka dijaloga Beograda i Pristine. Poruke koje se šalju da je međusobno priznanje neophodno nisu ništa novo zaključuje Jovanović u razgovoru za Alo.

SPREMA SE DIPLOMATSKA OLUJA PROTIV VUČIĆA Imperija traži priznanje Kosova 15. juna - Ovo će biti odgovor Srbije na ultimatum

YouTube/ Printscreen

 

 

Moramo se spremiti

Narodni poslanik i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović kaže da se moramo spremiti na najstrašnije ucene.

- Sve to nije neočekivano. Moramo da se pripremimo na seriju bestidnih ucena i da se borimo. Ono što nikako ne smemo da dozvolimo je da klonemo i da se pozivamo na svetsku pravdu, već da na svakom koraku damo ssopstveni doprinos u borbi i za naše interese i našu otadžbinu. Koliko god da pritiskaju i ucenjuju, nema predaje! - poručio je Đukanović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (13)

Loading
Zeljko

31.05.2021 20:43

Velike sile ali i narod treba konačno da shvate jedno, Vučić neće nikad priznati izmišljenu državu Kosovo.

Elena

31.05.2021 21:14

Nazalost sve je vise pritisaka na nas po pitanju Kosova, ali necemo se predati i cuvacemo nase drzavne interese.

stevo

31.05.2021 21:14

Srbija se nikada i ni po koju cenu nece odreci KiM...Priznanje od nas nikada nece dobiti

popovic77

31.05.2021 21:14

Izgleda da su Zapad i EU zaboravili da uz Srbiju stoje jos neke sile koje mogu lako da preokrenu situaciju u nasu korist

Ivona

31.05.2021 21:14

Pritisci će sve biti gori, na predsesniku je da se izbori sa svim tim, verujem u njega i znam da nikad neće dati nase Kosovo.

Rasko

31.05.2021 21:14

Niko nikad i ni pod kojim svojstvom vise nikada nece pritiskati Srbiju i zahvaljujuci ovakvoj borbi predsednika Vucica Srbija nece ustuknuti,vec ce dobiti i zastitite svoje interese.

Rade

31.05.2021 21:18

Samo Sloga SRBINA Spasava Rusija i Veliki Vladimir Putin!!! Rusku Vazduhoplavnu Bazu na Jugu i Severu Srbije S400, Suhoji pa izvolite EU i Ameri!!! Nema bre pregovora oko KiM to je NAŠE i Božije proglasiti okupaciju i TAČKA!!! 💪

Ana

31.05.2021 21:24

Srbiju niko ne moze naterati da se odrekne sopstvene teritorije!

Ivana

31.05.2021 21:38

Nikada se neće priznati nezavisnost KiM.

Neće to...

31.05.2021 21:43

biti ultimatum Srbiji, nego AV koga je Imperija postavila upravo zbog toga, i sad je došlo vreme da ispuni zadatak...

Olja

31.05.2021 22:07

Izdržaćemo i ovaj pritisak, kao i sve do sada.

Ratko

06.06.2021 00:02

poruci Ti njima da Ti ne odlucujes nego narod ,a narod je rekao neka se nose u majcinu njihovu i neka u svojim zemljama rade sta hoce