Radnici rudarskog basena "Kolubara" kivni na Zoranu Mihajlović: Zaobišla nas je! Sramno!
Tanjug/Zoran Petrović

 

Bura između ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihailović i radnika rudarskog basena „Кolubara“ i sindikata radnika EPS-a se ne stišava, čak dobija na zamahu posle ministarkine izjave da neće biti zatvaranja termoelektrana, ali da nema uslova za gradnju novih. 

Ona je izjavila juče da se neće zatvarati termoelektrane, već je, kako je rekla, osnovno pitanje kako ih učiniti takvim da proizvode energiju na održiviji način, kako da se sačuva životna sredina.  

- Verujem da ćemo brzo završiti plan rada naših termo-kapaciteta do 2050. godine. Imamo dovoljno vremena da dođemo u period kada ćemo na jedan održiviji način proizvoditi električnu energiju - istakla je ministarka i dodala da danima sluša laži o zatvaranju termoelektrana do 2030. godine.

- Moja poruka radnicima i radnicama, koji ceo radni vek državi obezbeđuju energetsku bezbednost, jeste da veruju svojoj državi. Niko neće ostati bez posla, to se pokazalo i sada kada je došlo do podele delatnosti EPS-a i ODS-a. Sve druge priče nisu nikakva briga o radnicima, niko nije nigde pomenuo 2030. godinu. Jako važan projekat je „Kostolac B3“, koji mora da se završi, a o svim drugim projektima u termo-sektoru moramo dobro razmisliti, sada nema plana da se oni grade - zaključila je Mihajlovićeva.

Kako je došlo do problema

- Podsećam Ministarstvo rudarstva i energetike da je još 2018. godine Vlada Srbije formirala radnu grupu za realizaciju projekta izgradnje TE „Kolubara B“. Na osnovu te odluke EPS je krenuo u realizaciju projekta. Napominjem da je projekat bio u skladu sa preuzetim i budućim obavezama Srbije u oblasti energetike i zaštite životne sredine, te nema nijednog razloga da ovaj projekat bude izbačen iz investicionog plana - Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS.

 

Na njene tvrdnje reagovali su iz „Elektroprivrede Srbije“. 

- Strateške odluke u elektroenergetskom sektoru ne donose se preko noći i zato je neophodno što pre rešiti aktuelno pitanje gradnje termoelektrane „Kolubara B“. EPS je sve korake sprovodio u skladu sa odlukama Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike - kaže prof. dr Jovan Despotović, predsednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, povodom današnje izjave Zorane Mihajlović da ministarstvo obustavlja dalju gradnju TE „Kolubara B“.

On ističe da je Ministarstvo energetike zaobišlo Nadzorni odbor EPS-a pri donošenju ove strateške odluke i da članovi NO u ovom periodu treba maksimalno da se uključe u sagledavanje pravca razvoja EPS-a u budućnosti.

- Moram da napomenem da tačka o „Kolubari B“ nije povučena sa sednice, kako tvrdi ministarka, već je NO informisan o statusu projekta i dopisu potpredsednice Vlade Srbije i za tu tačku nije ni bilo predviđeno glasanje - kaže Despotović.

Na današnju izjavu potpredsednice Vlade Srbije reaguje i Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS.

- Po zakonu, rudari imaju pravo na štrajk i obustavu rada na 16 sati, a u slučaju protesta upozorenja u Kaleniću rudari nisu radili samo od 7 do 13 časova i nije bila ugrožena proizvodnja uglja i električne energije. Uvek ću stati na stranu rudara, jer oni i kada štrajkuju rade više u korist Srbije nego pojedinci koji samo štancuju izjave i rade za uvozne lobije - rekao je Grčić i dodao da veruje da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara „Kolubare”“i „Kostolca“.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ludvig

28.05.2021 10:18

Zoka masonka. Sta ocekujete od nje. Radi za zapadni svetski poredak.