Vučić: Zaposlićemo 100 Roma u javnoj administraciji
Printskrin

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu i Romskog obrazovnog fonda.

- Mnogo mi je drago što sam ovde, više od bih želeo da kažem šta mislim. Naime, mi smo na ovim prosotrima naučili da se borimo protiv drugih, protiv različitosti, veoma sam srećan što možemo da se borimo za inkluziju Roma i da poštujemo sve ljude koji su drugačiji i koji ne predstavljaju većinu. 

- Ovde smo svi govorili o ranjivosti, a to ne bih da pominjem, već potencijal koji imaju Romi u Srbiji i celoj Evropi. Ljudi zaboravaljaju da Romi predstavljaju najmlađe stanovništvo u Srbiji. Zaposlićemo 100 Roma u javnoj administraciji - rekao je predsednik.

Vučić: Zaposlićemo 100 Roma u javnoj administraciji

Printskrin

 

 

Aleksandar Soroš je naveo:

"Moj otac i Fondacija za otvoreno društvo su počeli da podžavaju Rome od 80-ih godina. Liderstvo u romskoj zajednici je ključno. Srbija je model za druge zemlje širom Evrope. Zato bih zahvalio predsedniku Vučiću na ličnom zalaganju za inkluziju Roma". 

Na samom početku obratio se nemački ambasador Tomas Šib.

- Ponosan sam što učestvujem na današnjem događaju. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova podržava rad ove kancelarije. Ova borba zahteva budnost, pažnju... Zaista se radujem da posetim izložbu i želeo bih da čestitam od srca otvaranje kancelarije - rekao je Šib.

Vučić: Zaposlićemo 100 Roma u javnoj administraciji

Printskrin

 

 

Sem Fabrici: EU zagovara da se bolje integrišu Romi

- Velika mi je čast da budem deo ovog važnog događaja i da unapredimo kulturu romskog naroda. Borba protiv diskriminacije protiv Roma je i dalje najveći problem u Evropi, ona nije došla iznenada. EU zagovara da se bolje integrišu Romi, cilj je 30 miliona sredstava kako bi se radilo na integraciji Roma, korona nam je to malo odmogla, ali moramo da udvostričimo napore. Različitos je nama nešto što je blisko, ovaj institut će im pomoći da iskažu svoj indetitet - rekao je Fabrici

U samom srcu Beograda i Srbije u ulici Majke Jevrosime 51. otvorio se Evropski romski institut za umetnost i kulturu (ERIAC). Kompletan prostor je rekonstruisan, a danas je svečano otvaranje Instituta.

Vlada Srbije je velikodušno podržala ERIAC Srbija da dobije prostor u tako prestižnom delu Beograda, povećavajući vidljivost romske umetnosti i kulture.

- Dobar je osećaj kad vidimo da se ponekad naš rad materijalizuje čak i bukvalno. Nakon sedišta u centru Berlina, Romi umetnici i kulturni radnici u Srbiji će dobiti prostor da pokažu punu snagu našeg talenta kao i borbe za bolji položaj. Ako se ponosite ovom našom institucijom, PODELITE ovo sa porodicom i prijateljima, neka i oni vide i neka se ponose - izjavio je Željko Jovanovic predsednik upravnog odbora ERIAC-a.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Slavko

25.05.2021 18:36

Romi danas imaju dosta veća prava nego pre.

Ivana

25.05.2021 20:15

Srbija i treba da zaposli Rome koji će doprineti razvoju i unapređenju našeg društva. Hvala našem predsedniku Vučiću što je omogućio unašređenje našeg naroda, to je velika stvar za narod.

damir

25.05.2021 20:18

Predsednik Vučić čini maksimalne napore da svi naši gradjani učestvuju u izgradnji jedne lepše i perspektivnije Srbije.

Dragan

26.05.2021 01:49

Uloga OEBS-a veoma je značajna za regionalnu bezbednost.

Zvezdana

26.05.2021 08:33

Meni je ovo super,uvek treba pomagazi manjinama i nikada ne smeju biti stigmatizovani