PREDSEDNIK SRBIJE U DIMITROVGRADU Vučić: Moramo da gledamo u budućnost i da zajedno radimo (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!

 

Obraćanje predsednika Vučića

"Ovde smo bili pre tri godine, pogledajte šta smo uradili za te tri godine. Oko škole, auto-put, ulagaćemo u industrijsku zonu... Uz to što smo izgradili ovaj spomenik naučili smo i glagoljicu i ćirilicu, važno je da gledamo u budućnost i da gradimo budućnost", rekao je predsednik Vučić.

"Pogledajte šta smo uradili u ovoj školi, izgradili smo auto-put", rekao je Vučić i istakao da je važno gledati u budućnost i graditi budućnost.

Bugari, bratski narod

Najavio je proširivanje industrijske zone u Dimitrovgradu i dodao da će za to tražiti podršku prijatelja iz Bugarske. Istakako je da je budućnost zajednička i zamolio sve, posebno one koji žive u Dimitrovgradu da vode računa jedni o drugima bez obzira koje su nacionalnosti.

 

 

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju okupljenima se obratio predsednik Bugarske Rumen Radev.

Predsednik Bugarske je istakao da je "ovaj spomenik simbol bliskoti i važan duhovni znak za budućnost koji nam predstoji".

"Pre tri godine sam sa dragim kolegom i prijateljem Vučićem zajedno postavio temeljac i danas imamo lep spomenik koji je simbol duhovne bliskosti između dva naroda. Nismo mi bliski samo bratski, već i duhovno, Srbi i Bugari su sunarodnici. Poštujemo našu istoriju koja nas povezuje, naše pismo", rekao je Radev. 

U dvorištu gimnazije Svetih Kirila i Metodija u Dimitrovgardu danas je svečano otkriven spomenik slovenskim prosvetiteljima, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev

Uz intoniranje himni Srbije i Bugarske, koje su izveli pripadnici Garde Vojske Srbije, spomenik je otkriven u prisustvu građana Dimitrovgrada.

Pitanja novinara

Brži prelazak granice?

"Interesantno je da danas nismo razgovorili o koroni, samo molim ljude da se vakcinišu u što većem broju. Ne možemo da radimo isto što radimo sa Severnom Makedonijom, jer su oni u Evropskoj uniji, ali ćemo se truditi da olakšamo i ubrazamo prelazak granice. Pozivamo Bugare da dolaze kod nas, a i da mi idemo kod njih kako bismo naučili nešto jedno od drugih", zaključio je Vučić.

PREDSEDNIK SRBIJE U DIMITROVGRADU Vučić: Moramo da gledamo u budućnost i da zajedno radimo (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

"Kao što već dobro znate, Bugarska je uvek pružala podršku Srbiji na evropskom putu, a podržavamo i dijalog sa Prištinom. Naša stav je jasan, mi smo priznali Kosovo, to ne podleže raspravi, ali ćemo se zalagati za mirno rešavanje problema", rekao je Rumen Radev.

 

 

Prezimena i promena naziv ulica?

"Poštovani prijatelji, drago mi je što ste postavili ta pitanja, mi smo taj problem rešili još 2018. godine, sve je dozvoljeno, mi smo podzakonskim aktom rešili problem oko prezimena. Menjanje imena ulica nam ne pada na pamet, nemamo tu dozu ostrašćenosti koju imate s  vremena na vreme. I niste u pravu, ovo nije najsiromašniji kraj u Srbiji. Mi smo siromašna zemlja, ali ja znam i dosta zemalja evropske unije koje su siromašnije od nas. Ove godine ćemo biti bolji od svih zemalja Evropske unije, mi smo možda mali, ali ćemo da smanjim razliku između našeg siromaštva i vašeg bogatstva. Bugari su naša braća, nikada nećemo ništa reći protiv Bugarske, nikada, niti ćemo, ja sam zahvalan Radevu na dobrim odnosima i nastavićemo da ih razvijamo", rekao je Vučić.

PREDSEDNIK SRBIJE U DIMITROVGRADU Vučić: Moramo da gledamo u budućnost i da zajedno radimo (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

Obraćanje građanima

Predsednik Srbije se na početku svog obraćanja zahvalio bugarskom predsedniku.

"Gradimo prugu Niš-Dimitrovgrad, a gradićemo i brzu prugu do Niša. Gradimo inetrkonektor, a to je važna investicija za naše dve zemlje. Pripadnici bugarske manjine most između dve države. Što se nas tiče, želimo Bugarskoj sve najbolje, ne vidimo nikakve probleme u našim odnosima, hvala im što nas podržavaju na evropskom putu, a istorijske probleme treba da ostavimo iza sebe. Bugarskom narodu želim sve najbolje, gledaćemo da poštujemo stvari koje nas vezuju", istakao je Vučić.

PREDSEDNIK SRBIJE U DIMITROVGRADU Vučić: Moramo da gledamo u budućnost i da zajedno radimo (FOTO/VIDEO)

Alo!

 

 

Obraćanje predsednika Bugarske

"Ova poseta znači prijateljstvo i pokazatelj je da imamo dobrosusedske odnose, veoma je važan povod današnje posete. Ovo pokazuje našu istorijsku bliskost i ocrtava naše zajedničke planove i pokazuje da idemo ka dubljem prijateljstvu i dobroj razmeni. Sarađujemo na povezanosti... Srbija je napravila autoput do bugarske granice, nadam se da ćemo za godinu, dve, završiti deonicu i da ćemo se potpuno spojiti. Naši nacionalni prenosi gasa će biti povezani interkonektorom. Želim da se zahvalim još jednom predsedniku Vučiću na otvorenosti i iskrenom razgovoru i komunikaciji, našem odnosu dajemo perspektivu. Naši sunarodnici se u Srbiji osećaju dobro, a samim tim čuvaju duhovnost i tradiciju, a zauzvrat su lojalni građani vaše države. Zahvaljujem vam predsedniče", ističe Rumen Radev.

Susret sa pripadnicima nacionalne manjine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev sastali su se sa pripadnicima bugarske nacionalne manjine i tom prilikom sa njima razgovaraju o aktuelnim problemima sa kojima se susreću. 

 

Plenarni sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Dimitrovgradu, a nakon njihovog sastanka počeo je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Bugarske.

- Dobro došli u Srbiju. Sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom - napisao je Vučić na Instagramu.

U Sportsko-turističkom centru u Dimitrovgradu organizovan je sastanak dvojice predsednika koji je počeo u 10 časova. 

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev imaće sastanak iza zatvorenih vrata, u četiri oka. 

 

 

Predviđeno je da sastanak traje najviše pola sata, a nakon toga dvojica državnika pridružiće se plenarnom sastanku delegacija Republike Srbije i Republike Bugarske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (11)

Loading
KIA

23.05.2021 10:30

Lepa slika koja govori o iskrenom prijateljstvu dvojice predsednika.

Sofija

23.05.2021 10:34

Србија и Бугрска унапређују своје односе надамо се да разговор бити констрактиван

Mladen

23.05.2021 10:48

Srbija ce biti lider u regionu! Bravo predsednice!

Miki

23.05.2021 10:49

Veoma je važno da budemo u dobrim odnosima sa svim državama regiona.

Ivana

23.05.2021 12:01

Po dočeku vidimo koliko smo cenjeni. Nadamo se jos usppesnijoj saradnji.

Jana

23.05.2021 12:18

Vazni sastanci su danas i pred nasim predsednikom i pred predsednikom Bugarske, bice za njih ovo radna nedelja.

Steva

23.05.2021 12:33

Živelo prijateljstvo Srbije i Bugarske!

Zeljko

23.05.2021 14:03

Odlično je što se otvorio spomenik Ćirilu i Metodiju, je ovako se čuva srpska istorija i tradicija.

Ivana

23.05.2021 19:02

Velika je ovo stvar za narod u Durmitrovgradu da narod Srbiji shvatida mora posojati sloga velika, Niko bolje ne radi koliko predsednik vučić. Hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što radite za narod.

sasa

23.05.2021 21:21

Zajednickim snagama radimo i gradimo i borimo se za bolju buducnost

Olja

23.05.2021 22:35

Srbija i Bugarska treba da grade i rade na uspostavljanju još bolje ekonomske saradnje.