VUČIĆ U ČEŠKOJ Potresan govor Zemana tokom obraćanja: Srbi, oprostite... Moram da spasim svoju dušu i kažem istinu o bombardovanju... (VIDEO)
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas u Pragu zvaničnu posetu Češkoj.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti" (odlikovanje iz 2020)


Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

Posle ove ceremonije planiran je tet-a-tet sastanak predsednika dve zemlje, a zatim i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Vučić i Zeman.

Posle tih sastanaka Vučić i Zeman su se obratili medijima.

Zeman: Srbi oprostite zbog bombardovanja

Zeman je prilikom obraćanja uputio izvinjenje srpskom narodu zbog bombardovanja Jugoslavije.

- NATO bombardovanje bila je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti - rekao je Zeman.

On je na konferenciji za novinare preneo da je sa Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu i podsetio na 1938. godinu, kada su Češku kako je rekao, izneverili zapadni saveznici, i na 1968. godinu, kada su ih izneverili istočni savenici.

Srpski narod u oba slučaja izrazio je svoju podršku. Mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Zato se ovom prilikom u svoje ime izvinjavam za bombardovanje tadašnje Jugoslavije.

- Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali. Svi saveznici su nas izdali, jedino su Srbi uvek bili tu. Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje Jugoslavije. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo i ja moram to da kažem i spasem svoju dušu. Znam da to nije dovoljno, ali ja vas molim da mi oprostite. Češka je tada tražila nekoga da zajedno sa nama stopira to bombardovanje, ali nismo uspeli. Nismo bili ni dovoljno hrabri - rekao je Zeman.

Ekonomska saradnja

Zeman kaže da je sa Vučićem razgovarao i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, navodeći da je u rukama imao tri stranice českih firmi koje uspesno ulazu u Srbiju.

On je dodao da su razgovarali i o stavovima dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

Zeman je pozitivno ocenio i brzo napredovanje vakcincije u Srbiji, što je, kako je rekao, vezano i za to što Srbija ima vakcine iz više zemalja.

- Visoko cenim ovu posetu, i rado se sećam svoje posete u Beogradu i nadam se da ću pred sam kraj mandata još jednom pogledati taj grad - rekao je Zeman.

Zeman i Vučić održali su prethodno sastanak u četiri oka, nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Predsednik Zeman je zbog lošeg zdravstvnog stanja bio u invalidskim kolicima, ali je smogao snage da ustane i pozdravi Vučića, čime je dodatno izrazio svoj poštovanje i prijateljstvo.

Vučić: Srbi nikada neće zaboraviti vaše reči

Predsednik Srbije je rekao da zna u današnje vreme nije popularno govoriti o iskrenom prijateljstvu.

- Živimo suviše brže živote, ali ono što sam danas doživeo u Pragu, gostoprimstvo koje je Srbija videla je nešto što me je duboko dirnulo, kao i predsednika Zemana, hrabrog čoveka koji se ne dodvorava nikome - rekao je Vučić i napomenuo ugled koji Zeman ima u svetu.

- Hoću da mu se zahvalim za divne reči i mogu da kažem da će srpski narod doživljavati češki ne samo kao prijateljski, već i bratski narod. Srbija i Srbi će večno biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao - rekao je Vučić.

Zeman dolazi u Srbiju kad se otvori Češka kuća

Vučić najavo je danas da će predsednik Češk Mioš Zeman doći u posetu Srbiji, na otvaranje Češke kuće, za koju je obećao rešenje problema. Vučić je zahvalio Zemanu na podršci Češke EU putu Srbije.

- Zeman će pre kraja godine posetiti Srbiju, jer je to obećao na moje obećanje. A, ja sam obećao da će Srbija rešiti komplikovan imovinski problem I da ćemo pokloniti Češku kuću iz 1928. godine Češkoj. I očekujem g ana otvaranju - rekao je Vučić.

Dodao je da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije, te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta 60-ih godina.

Takođe, Vučić je zahvalio Zemanu na ordenu moji mu je dodelio.

- Za mene ovo znači veliku čast. Prvo sam ja njemu dodelio orden, koji je višestruko zaslužio, a ovo što ja danas nosim na reveru sakoa, je dodatna obaveza za mene da se borim za srpsko-česko prijateljsko, da radim što je moguće više, I za to imate moje oećanje - rekao je Vučić.

Dodao da je danas divno biti Srbin u Pragu, i da Srbija nikada neće zaboraviti Zemanove reči.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (13)

Loading
KIA

18.05.2021 13:10

Zeman je Srbiji uputio iskreno izvinjenje.

Elena

18.05.2021 13:22

Nas narod nikad nece zaboraviti bombardovanje, ali je Zeman pokazao da se iskreno kaje i uputio je izvinjenje nasem narodu. Malo njih je pokazalo kajanje.

Teodora

18.05.2021 13:24

Ovo je bas iskreno izvinjenje nasoj zemlji,vidi se da ga je to mucilo duze vreme.

Vanja

18.05.2021 13:39

To sto se ceski predsednik izvinio nasem, znaci puno na jacanju sada vec prijateljskih odnosa, mnoge zemlje to nisu i nikada nece reci izvinite za bimbardovanje.

Divlja jagoda

18.05.2021 14:06

To sto se ceski predsednik izvinio nasem, znaci puno na jacanju sada vec prijateljskih odnosa, mnoge zemlje to nisu i nikada nece reci izvinite za bombardovanje.

Tamara

18.05.2021 14:41

Хвала Чешкој на извињењу, али то се никако и никада не може заборавити.

Šapčanka

18.05.2021 14:44

Kako da oprostimo naše uništene živote, strah i nevericu da nas bombarduju u srcu Evrope, sve mrtve i ranjene, malu Milicu ubijenu na noši, naše drage umrle u mukama od raka zbog bombardovanja, oteto Kosovo....Kako?!

Ivana

18.05.2021 16:02

Hvala Zemanu na ljudskosti i na hrabrosti, na iskrenom izvinjenju. Srbija je oduvek u Češkoj videla prijateljsku zemlju, ali ovim činom, to prijateljstvo je podignuto na daleko vii nivo. Srbi znaju da praštaju, ali nisu navikli na izvinjenja jer su Tadić i slični mu našu zemlju uvek stavljali u potčinjen, ponižen položaj. Tim pre je ovo izvinjenje još značajnije, a Vučiću svaka čast na diplomatiji i politici kojom je vratio ugled Srbije.

Dragan

18.05.2021 16:49

Hvala iskrenom prijatelju Srbije ZEmanu na ovim rečima iako on nije kriv za bombardovanje SRJ jer je postao pedsednik četrnaest godina kasnije.

Tihi

18.05.2021 18:47

Zeman se izvinio za bombe ali nije niti podrzava politiku tadasnje Srbije.

Marijana

18.05.2021 19:57

U ne tako dalekoj proslosti Djilas bi upucivao izvinjenje celom svetu. Danas Vucic ponosno prima izvinjenje od svetskih drzavnika.

Petar

18.05.2021 20:15

Hvala puno predsedniku Ceske na iskrenom izvinjenju.

ratko

18.05.2021 20:45

Hvala ti predsednice na iskrenosti , Srbija ti oprasta i ocekuje te u Beogradu .