VUČIĆ PRAVI PREOKRET U SRCU EVROPE Da li je ovo prva država EU koja će povući priznanje Kosova?
Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u dvodnevnoj poseti Češkoj Republici gde će razgovarati sa najvišim zvaničnicima te zemlje.

Vučićev domaćin biće predsednik Češke Miloš Zeman, srpskoj javnosti poznat kao izraziti prijatelj naše zemlje i jedan od najvećih zagovornika povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

 

 

Tamošnja javnost mahom je na strani Srbije kada se radi o rešenju kosovskog pitanja, ali su vlasti te zemlje, pod očiglednim pritiskom Zapada, priznale lažnu albansku državu i ostale pri svom stavu da se ova odluka ne menja.

Ipak, u samoj Češkoj nekoliko puta pokretane su inicijative za povlačenje priznanja, od tamošnje komunističke partije, dela intelektualaca, pa i samog predsednika te zemlje koji je došao u koliziju sa vladom zbog svojih istupa u kojima se žestoko obrušio na vlasti u Prištini nazivajući ih zločincima.

Vučić najavio nova povlačenja priznanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u ferbuaru ove godine da će još zemalja povući priznanje Kosova.

Vučić je naveo da Albanci ne žele da ispoštuju nijedan dogovor i najavio da neće biti iznenenađenje kada još zemalja povuče priznanje.

- Dobili smo informaciju da Albanci pokušavaju u Konferenciju ustavnih sudova da učlane Kosovo, a ako je to istina to znači da oni više ne poštuju norme Vašingtonskog sporazuma, a mi ćemo biti prinuđeni na to da odgovorimo. A odgovor će biti diplomatski i ne verujem da će im se svideti nova povlačenja priznanja. Molim ih da se urazume, a ako neće, dobiće odgovor - rekao je predsednik.

Vučić i Zeman u četiri oka

Vučić i Zmena razgovarali su u Dvorcu Praga u cetiri oka. Dvojica predsednika razmenila su mišljenja o proširenju EU, o situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu sa Prištinom.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Posle sastanka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana.

Vučić će tokom posete razgovarati o pitanju Kosova i nema sumnje da je predsednik Srbije svestan da Albanci hvataju početne pozicije za trku koja će nastati po isteku moratorijuma iz Vašingtonskog sporazuma koji predviđa da Srbija na godinu dana prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja, a Kosovo zauzvrat prestaje da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Međutim, kako se ovaj period bliži isteku, deluje da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine sve dalje, a zahtevi Albanaca nisu se odmakli dalje od početnih pozicija prema kojima očekuju isključivo priznanje svoje lažne države.

Preokret u EU

Odluku o povlačenju priznanja Kosova donelo je do sada 18 država i to je jedan od neupitnih uspeha srpske diplomatije. Iako to nisu države previše zvučnih imena u svetskim okvirima, na taj način pokrenut je nesvakidašnji i nikada u istoriji viđen talas preokreta odluke o priznanju jedne države.

Ono što je interesantno, priče o povlačenju priznanja odjeknule su diljem sveta, pa su inicijative počele da se pojavljuju i u evropskim zemljama, najpre u Italiji gde je grupa intelektualaca potpisala peticiju kojoj se traži od parlamenta te zemlje da promeni odluku o priznanju, zatim i u Francuskoj gde je pokrenuta slična inicijativa, a na kraju i u Češkoj.

I upravo zvanični Prag, pre svega zbog svog javnog mnjenja, ali dela političke elite, može biti "najslabija karika" u lancu podrške lažnoj državi. Nema sumnje da bi prva država članica EU koja bi povukla priznanje Kosova označila početak potpunog preokreta i u tom delu planete koji čine najbogatije i najmoćnije države sveta, a za čiju podršku je kvazidržava egzistencijalno vezana.

Srbija ne bi bila primljena u EU čak ni da prizna Kosovo

Predsednik Srbije otvoreno je saopštio da čak ni priznanjem Kosova Srbija ne bi postala član EU i dodao da dijalog ne može biti uspešan ako druga strana nije spreman na kompromis, a takve političke volje u Prištini nema.

Vučić se obratio se javnosti nakon učešća na Samitu Brdo Brioni.

Govoreći o ulasku Srbije u EU, Vučić je kazao da čak i da je Srbija sve ispunila, opet ne bi bila u EU.

Vučić kaže da Srbija ne bi bila deo EU čak ni da je između Beograda i Prištine postignuto kompromisno rešenje.

- Realna situacija je takva da postoji zamor od proširenja. Srbija ne bi bila deo EU čak ni da je ispunila sve uslove i postigla dogovor sa Albancima ili priznala Kosovo - rekao je on. 

Kako navodi da je za dijalog sa Prištinom potreban neko ko je spreman na kompromis.

- Ne možete samo da tražite da bude kako vi hoćete i da izdajete naredbe jer to odavno ne prolazi, ali dobro. Mi smo zadovoljni svim razgovorima i kako se situacija odvija - zaključio je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je bitno da Srbija vrši reforme zbog sebe, te da se ekonomski razvija što je moguće brže.

Zeman tražio povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova

Zeman je pre nekoliko nedelja, povodom predstojeće posete predsednika Vučića, izjavio da i dalje veruje u neophodnost širenja EU, uključujući članstvo Srbije, jer "članstvo u EU vodi miru, stabilnosti i prosperitetu".

- Češka se pažjivo priprema za drugu polovinu 2022. godine, kada će ponovo predsedavati Savetom EU. Proširenje EU biće visoko na listi prioriteta tokom našeg predsedavanja. Češka je oduvek podržavala širenje Unije jer verujemo da članstvo u EU vodi miru, stabilnosti i prosperitetu. Siguran sam da će Češka imati aktivnu ulogu u tom procesu, a spremni smo da pomognemo Srbiji u procesu transformacije - naveo je Zeman.

On je tokom posete Beogradu 2019. najavio da će od ustavnih vlasti Češke zatražiti da razmotre mogućnost povlačenja priznanja, a na pitanje kakav je sada njegov stav po ovom pitanju rekao je:

- Nakon mnogo godina bavljenja politikom, poznat sam kao osoba koja je dosledna u svojim stavovima. I dalje verujem da je priznanje nezavisnog Kosova greška. O ovom pitanju sam razgovarao sa najvišim ustavnim zvaničnicima Češke, međutim, oni se nisu složili sa mnom, a pošto živimo u doba demokratije, moram da poštujem mišljenje većine - rekao je tada Zeman.

Plan posete

Prvog dana posete Vučić će imati odvojene susrete sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu Vučić ce razgovarati i sa brojnim privrednicima zemlje domaćina, najavljeno je iz Predsedništva Srbije. Inače, poseta predsednika Vučića će u Češkoj biti prva tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.

Vučić je prošle sedmice, tokom susreta s ambasadorom Češke Tomašem Kuhtom, rekao da se raduje poseti i susretu sa predsednikom Zemanom, koga ceni kao istinskog prijatelja, posebno njegov čvrst stav po pitanju Kosova i Metohije koji često iznosi u javnosti.

Vučić je na sastanku izrazio zahvalnost za podršku Češke evropskim integracijama Srbije.

Kuhta je rekao da tu posetu u Pragu doživljavaju kao snažnu potvrdu srpsko-češkog prijateljstva i jedinstvenog uzajamnog odnosa dvojice predsednika.

Očekuje se da će tokom posete Vučića Češkoj biti postignuti konkretni ekonomski dogovori na obostranu korist.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Sladjan

18.05.2021 16:26

Kakav bre oprostaj nekome sto nas pobio 99godine!!!!!mi ni turcima nismo oprostili pre 500godina a necemo ni ovima........tu su nemci svetski ratovi,I mnogo zemalja .......