Zbog jedne rečenice predsednika Vučića prištinska delegacija zažalila što je došla na samit
Printscreen

 

Pahor je, na konferenciji za novinare po završetku sastanka, rekao da je skup bio specifičan, ali uspešan i dodao da nije tajna ni da je bilo povišenih tonova, pa pomirenja, pa opet povišenih tonova i pomirenjar.


"Bio je specifičan jer nismo imali gosta. Obično kada imamo nekog visokog gosta iz neke zemlje EU, svi mu se obraćaju i iznose svoje stavove. Ovaj put nismo imali gosta, jer predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je želeo da dođe, nije mogao zbog drugih obaveza. Ovo je prvi put da smo bili sami, i morali smo da se gledamo u oči i suočimo se sa problemima regiona", kazao je on.

A kada je rečc o suočavanju sa problemima, Pahor je ocenio da je skup u tome bio uspešan.

"Ovo je bio jedan od zahtevnijih sastanaka na kojem su svi mogli da kažu šta su želeli, a morali smo naći kompromis. Moram reći da kompromis nije prazan, već nosi duboku poruku, koja je kratka, ali jasna",istakao je slovenački predsednik.

Tanjug

 

 


Pahor je preneo da je sa skupa upućena poruka da EU treba na region Zapadnog Balkana da gleda kao na celinu, a ne kao pojedinačne kandidate koji pregovaraju.

To je prvi put da smo pozvali EU da gleda na region kao na celinu. Uz to istakli smo činjenicu da Brisel mora da gleda na region kao geopolitičko pitanje i kao treće poručili smo da EU treba da ubrza proces proširenja, ali svesni i da zemlje regiona moraju da ubrzaju interne reforme naglasio je .

Pahor je kazao da je ovim otvoreno novo poglavlje, kako prema EU, tako i u politici regiona.

Došli smo do zakljcucaka važnih za građane. Veoma sam zadovoljan dokumentom koji imamo“, zaključio je predsednik Slovenije uz poziv da se na zaključke gleda kao na celinu.

Printscreen/Instagram

 

 


Prema njegovim rečima, nije tajna da je tokom sastanka bilo dosta razlika i razilaženja u mišljenju.

„Nije tajna ni da je bilo povišenih tonova, pa pomirenja, pa opet povišenih tonova i pomirenja“, kazao je Pahor.

Na pitanje u vezi zaključaka o nepromenjivosti granica i amandmana koji je predložio predsednik Srbije Aleksnadar Vučić, Pahor je rekao da predsednik Vučić nije generalno protiv nepromenjivosti granica, ali da je predlagao „takav rečnik koji bi anulirao sva diplomatska priznanja Kosova“, što je prokomentarisao recima:

„Jasno je da ta debata neće odvući nigde"

Navodi i da je nekima od lidera danas bio prvi put susret i u tom smislu navodi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, ali i predsednika Vučića i hrvatskog predsednika Zorana Milanovića.

Kako je Milanović naveo na konferenciji za medije koju je nakon samita održao sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, na današnjem sastanku bilo je određenih prekora, povišenih tonova i nesporazuma, a zbog protivljenja Srbije neki delovi iz prištinske agende su morali biti „ispušteni“.

Kliknite za više vesti

Komentari (4)

Loading
Ivana

17.05.2021 20:42

Definitivno premijer KiM je nepismen čovek i opet su podigli tenzije zbog ničega, oni znaju samo tri reče, čak neće ni da saslušaju nikoga tako se ne radi. Srbi na KiM će ostati i živeti, ali nešto drugo treba uraditi, izborite se za KiM.

Dragan

18.05.2021 02:59

Brisel prepoznaje zalaganje Srbije za dijalog i pronalazak kompromisnog rešenja.

KIA

18.05.2021 06:54

Predsednik Vucic je matirao Albance u jednom potezu.

Taki

18.05.2021 07:28

Vučić nema problem da jasno i glasno iznese svoj stav, svidelo se to nekom ili ne. Sa Srbijom više nema igranja!