NENAD STEFANOVIĆ, PREDSEDNIK UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Klan Belivuk-Miljković bio brutalniji od zemunskog!
Foto: privatna arhiva

 

Smatrate li da već ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Belivukovog klana?

- Na prvom mestu pozdravio bih profesionalnost pripadnika MUP-a, BIA i TOK-a koji su efektno razbili ovu organizovanu kriminalnu grupu. Ovakva akcija državnih organa u suzbijanju kriminala nije viđena od 2003. i ubistva premijera. Ono što može da se očekuje, to je da će optužnica biti podignuta u zakonskom roku od šest meseci. Kvalitet dokaza, činjenice koje su predmet dokazivanja poznate su samo Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali na osnovu informacija, fotografija objavljenih u medijima, može se zaključiti da su obezbeđeni dokazi za postojanje opravdane sumnje neophodne za podizanje optužnice.

Koje su razlike, a koje sličnosti grupe Belivuk-Miljković i zemunskog klana?

- Radi se o organizovanim kriminalnim grupama koje vrše teška krivična dela, ubistva na svirep način, otmice, iznude, trgovinu narkoticima. Zemunski klan je u svom sastavu imao i pripadnike policije, specijalnih jedinica MUP-a, bezbednosnih službi, i to od policijskih stanica do samog vrha policije. Krajnja posledica njihovog delovanja je ubistvo premijera Zorana Đinđića. Grupa Belivuk-Miljković uz poštovanje pretpostavke nevinosti, za sada nema uhapšenih pripadnika državnih organa, osim jednog postupka koji je u fazi istrage protiv bivšeg načelnika SBPOK-a Papića, ali postoje indicije da su imali podršku pojedinih funkcionera i pripadnika bezbednosnih službi i policije zbog njihove „nedodirljivosti“. Pronalaskom mašine za mlevenje mesa u Ritopeku možemo zaključiti da je klan Belivuk-Miljković bio možda i brutalniji od zemunskog klana u načinu izvršenja i prikrivanja teških ubistava.

Za sada u javnosti ne postoji informacija da je neko dobio status svedoka saradnika, da li će neko iz Belivukove grupe dobiti ovaj status?

- Kao neko ko je završio specijalističke studije za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije na Pravnom fakultetu, mogu da izrazim očekivanje da pojedini pripadnici Belivukove grupe dobiju ovaj status jer se ovaj institut primenjuje za dokazivanje teških krivičnih dela, za koja se i ova grupa tereti. Prema zakonu, javni tužilac pri izboru ovakvog svedoka iz redova pripadnika organizovane kriminalne grupe, pre svega vodi računa o dva zakonom predviđena uslova. Prvi je da nije lice za koje već postoji osnovana sumnja da je organizator grupe, a drugi je značaj iskaza baš tog svedoka za otkrivanje, dokazivanje ili sprečavanje drugih dela iste grupe, koji preteže nad posledicama krivičnog dela koje je on izvršio.

Nakon promena u MUP-u, izbora novog predsednika Vrhovnog kasacionog suda Srbije, predsednika sudova, da li se i kada mogu očekivati promene u Tužilaštvu?

- Tužilačku organizaciju krajem godine očekuju izbori za rukovodioce najznačajnijih javnih tužilaštava, odnosno za Republičkog javnog tužioca, oglas je već oglašen 13. maja, a očekuju se oglasi i za Tužioca za organizovani kriminal i više i osnovne javne tužioce, kada će biti izvršena analiza rada i efikasnosti tužilaštva proteklih šest godina i izvršen izbor najboljih kandidata za ove odgovorne funkcije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading