MLADIĆU JAKO TEŠKO PALA ODLUKA O PREMEŠTANJU KARADŽIĆA IZ HOLANDIJE U VELIKU BRITANIJU Ratko očajan što mu vode Radovana
Ratko Mladić i Radovan Karadžić FOTO: Epa

Osim Mladića, koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina u BiH, na robiji u ovom zatvoru posle odlaska Karadžića od Srba ostaće samo penzionisani general MUP-a Srbije Sreten Lukić.

Prema rečima Mladićevog sina Darka Mladića, general je nesrećan zbog činjenice što će njegov prijatelj doživotnu kaznu izdržavati u zatvoru u kom su ubedljivo najgori uslovi i u kom su ekstremni muslimani svojevremeno nožem preklali generala Radislava Krstića.

- Ratko tako nešto ne podržava jer je sa Karadžićem provodio najviše vremena, a i zna kako su u Velikoj Britaniji teški uslovi - rekao nam je Darko, ističući da je zdravstveno stanje njegovog oca iz dana u dan sve gore.

- Stalno se pojavljuju neki novi problemi, ove nedelje ima vrtoglavice i javlja mu se povremeni gubitak pamćenja, a ne znamo koja mu je dijagnoza jer ne dobijamo izveštaje o njegovom stanju - naveo je Mladić.

Vest da će Karadžić robijati u Vejkfildu rastužila je i Veselina Šljivančanina, penzionisanog pukovnika JNA koji je svoju hašku kaznu služio u Holandiji. I on je siguran da će u Vejkfildu biti vršena strašna tortura nad Karadžićem.

- Žalosno zaista, tako veliki čovek, a tako da završi. Njemu u takvom kazamatu nije mesto! Srpski oficiri su tamo zlostavljani na najgore načine, i sve Srbe uostalom koji su dospeli tu, muslimani su ih tretirali kao krvnike. O strašnim uslovima u tom zatvoru meni je pričao jedan naš sveštenik koji je išao da obilazi Krstića, a to je bilo i pre nego što su mudžahedini pokušali da ga ubiju nožem. Molio me je da mu pomognem da ga izbavimo odatle. Mogu zamisliti šta tek čeka Radovana - naveo je Šljivančanin.

Karadžić je u pritvoru u Holandiji od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine.

Pravosnažno je osuđen 20. marta 2019. godine na doživotnu kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Radovan: Ovo je smrtna presuda!

Advokati Radovana Karadžića, podneli su prigovor na odluku Mehanizma za međunarodne krivične sudove da on bude upućen na izdržavanju kazne u zatvoru u Velikoj Britaniji, navodeći da postoji mogućnost da on bude meta napada sa smrtnim ishodom drugih zatvorenika. U prigovoru koji su podneli MMKS-u stoji da bi Karadžić „tamo bio ugrožen zbog muslimanskih ekstremista“.

- Iskustvo generala Krstića verovatno će se ponoviti i u slučaju predsednika Karadžića koji je daleko ozloglašeniji od njega. Slanje predsednika Karadžića u Ujedinjeno Kraljevstvo pod ovim okolnostima ravno je smrtnoj kazni - naveli su advokati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading