BIVŠI SARADNIK NATAŠE KANDIĆ PREŠAO IZ LJOTIĆEVACA U USTAŠE Kvislinški transfer između Srbije i Hrvatske
Foto: Printscreen

Vrselja je tako krenuo putem koji ne bi izrežirao ni najciničnji filmski režiser, očigledno u stalnoj potrazi za objektom mržnje, pa se od poklonika Dimitrija Ljotića preobukao u okorelog ustašu.

Vrselja je javnosti postao poznat nakon što su srpski neonacisti upali na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu i šamarali studente 2005. godine. Pored Gorana Davidovića, na zidu je bio naslonjen baš on.

Deset godina kasnije, 2015. godine, postao je predsednik omladine Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji i organizovao, kako su pričali svedoci, zabave uz proustaške pesme, nacističke pozdrave i Tompsona.

Ove godine desio se "neočekivani" rasplet - Vrselja se priključio partiji koja veliča ustaštvo. I ne samo to, odmah je dobio značajnu funkciju - postao je predsednik ogranka za opštinu Vir. Novu vest objavio je sam Hrvatska stranka prava (HSP) na svom sajtu. Pohvalili su se da im u susret lokalnim izborima pristupaju "novi kvalitetni pojedinci".

- Raduje nad što je naš tru i rad prepoznat, što uživamo popularnost među građanima... HSP-u je pristupio Vrselja, hrvatski aktivist manjinske zajednice koji se doselio u opštinu Vir u Zadarskoj županiji - stoji na sajtu HSP-a.

Paradoksalno, HSP obrnuo igricu i od Vrselje pokušao da napravi stradalnika. Za čoveka koji je bio među srpskim neonacisima napisali su da je bio žrtva “združenih snaga svih levičara i desničara” i da je zbog toga morao da ode iz zemlje.

HSP se ozbiljno nameračio da mu opere biografiju, očigledno svestan da će Vrselja bosti oči njihovim pristalicama, te je naveo i da je on zapravo bio saradnik Nataše Kandić, odnosno “inicijator regionalnog pokreta REKOM za Vojvodinu”. Ipak, Koalicija za REKOM je to demantovala.

Vrselja je nakon događaja u Novom Sadu pokušavao da izbriše svoju "ružnu prošlost", branio se da nema veze sa Nacionalnim strojem te da se tu zatekao slučajno. Nemušto pokušavao da objasni da je krenuo "da izađe, ali je slučajno stao pored neonacista, sa kojima je na kraju posle incidenta slučajno i izašao iz sale".

U međuvremenu je kao potpredsednik mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini organizovao manifestacije u Hrvatskom domu u njegovoj rodnoj Sremskoj Mitrovici, a posetioci svedoče da su se do kasno u noć mladi zabavljali uz proustaške pesme, nacističke pozdrave i Tompsona.

Proustaška Hrvatska čista stranka prava (HČSP) objavila je nedugo potom na svom sajtu oduševljenje zbog "domoljubne atmosfere“ u Sremskoj Mitrovici, gde su bili pozvani kao gosti.

Vrselja je išao i u Blajburg gde je položio vence u ime "svih vojvođanskih Hrvata“. Svojevremeno zajedno sa svojim kolegama sa kojima je studirao istoriju u Novom Sadu, zauzeo prve redove na profašističkoj tribini na FF pod nazivom "Šta je hteo Dimitrije Ljotić“, na kojoj je bilo reči o ličnosti koje je u istoriji ostala poznata kao jedan od najvećih nacističkih kolaboranata u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading