Jeremićev saradnik Patrik Ho ušao u poslove sa Bajdenom, a onda su obaveštajne službe razotkrile mrežu prljavog novca, korupcije i ucena koja seže sve do vrha Amerike!
Foto: Tanjug/AP

Sin predsednika SAD Džozefa Bajdena upleo se u vezu sa Amerikankom kineskog porekla koja je radila za njega kada je ušao u posao sa čovekom koga zovu "Gospodar kineskih špijuna".

Misteriozna sekretarica pisala je Bajdenovom sinu pohotne poruke eksplicitne sadržine, ali i odavala mu podatke istraživanja uoči predsedničkih izbora na kojima je učestvovao njegov otac.

Hanter je zbog nje čak uzimao novac sa računa kompanije, piše Daily Mail.

Tokom 2017. godine Hanter Bajden ulazi u posao sa generalnim sekretarom kineske energetske kompanije CEFC Patrikom Hoom, javnosti u Srbiji poznatom po svojim sumnjivim poslovnim vezama sa Vukom Jeremićem, ali i korupcionaškom aferom zbog koje je osuđen na višegodišnju robiju.

Hanter je Hoa opisivao kao Gospodara kineskih špijuna, a američke obaveštajne službe označile su ga kao pretnju po bezbednost zemlje, pre nego što je konačno i uhapšen zbog mita i korupcije i osuđen pred američkim sudom.

Bajden je veoma brzo, po ulasku u poslove sa Hoom, ušao u emotivnu vezu sa dvadesetedevetogodišnjom sekretaricom za koju se sumnja da je takođe deo špijunske mreže. Ona je navodno Bajdenu slala eksplicitne poruke i sadržaje, ali i istraživanja javnog mnjenja, kao i podatke od ključne važnosti za pobedu njegovog oca na izborima.

Daily Mail piše da se osnovano sumnja u mrežu ucena, špijunaže, prljavih poslova i korupcije koja seže sve do predsednikovog sina i upletenosti Kine u izbore u SAD preko Patrika Hoa i mreže agenata koju je kontrolisao.

Ovom vešću nastavljaju se priče o lancu ucena, tajnih snimanja, prljavih igara koje je vodio poslovni mentor Vuka Jeremića i osuđenik Patrik Ho.

Veza sa Jeremićem

Bivši hongkonški ministar i biznismen Patrik Ho osuđen je na zatvorsku kaznu zbog višemilionske šeme za podmićivanje afričkih lidera i poslova sa dijamantima i u oblasti energetike.

Vuk Jeremić je za vreme svog predsednikovanja Savetom bezbednosti UN pomagao Hou kao posrednik koji ga je upoznavao sa kontaktima koji su kasnije uvlačeni u mrežu kriminala i korupcije, a o svojoj konsultantskoj ulozi Jeremić je morao čak i da svedoči pred sudom u Njujorku.

Jeremić se, naravno, javno, bez trunke stida odrekao Hoa koji je zbog korupcionaške afere osuđen na tri godine zatvora, a kako se sumnja bivši ministar policije Hong Konga uplaćivao mu je milionske iznose za njegove konsultantske usluge.

Jeremić je, od prvog dana bio u neviđenoj panici da će sadržaj Hovog telefona otkriti sve njihove prepiske i dokazati njegovu umešanost u milionskom korupcionaškom skandalu.

Dokazi iz telefona Gadia kao i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hong Konga Patrika Hoa mogli bi zato biti izuzetno korisni u istrazi o podmićivanju afričkih vlada od strane kineskih organizacija i kompanija iz energetskog sektora. Pozivi i poruke iz telefona kao i 35.000 mejlova zaplenjenih sa servera UN mogli bi do kraja otkriti kako je funkcionisao ovaj korupcionaški lanac.

Jeremić je, kako tvrde, svoja mesečne prihode objasnio time da je zaposlen kao član borda švajcarskog investicionog fonda "Partners Group", ali nije saopštio o kom iznosu je reč.

To, međutim, nije tačno, a informaciju o Jeremićevom spoljnem angažmanu i svakako ne tako dobro plaćenom, novinari Antidota dobili su od predstavnice za medije "Partners Group" Dženi Blinč.

Antidot navodi da je u pitanju neprofitno orijentisan, društveno odgovoran projekat koji prati ciljeve Agende UN o održivom razvoju, tako da savetodavno učešće u njemu ne podrazumeva ni platu, ni mesečna primanja.

Istovremeno, kako navode u Antidotu, ta istraživačka mreža je, u saradnji sa kolegama iz Hong Konga, došla do informacije da je u oktobru 2017. na račun CIRSD-a uplaćeno dodatnih 1,5 miliona dolara iz Hong Konga, što ukupnu sumu novca, koju je lider Narodne stranke primio od kompanije povezane sa fondacijom Patrika Hoa, dovodi do devet miliona dolara.

Pomenutu tranšu na račun Jeremićeve nevladine organizacije uplatila je kompanija "Northern International Capital" koja je, prema dokumentaciji koju je Antidot dobio iz Hong Konga, povezana sa kompanijom "China Energy" i njenom fondacijom CEFC, na čijem čelu se, sve do hapšenja, nalazio Patrik Ho.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading