Obraćanje predsednika Vučića: Mnogo je onih koji bi da preokrenu istoriju! Naše je da ne krijemo istinu
Alo/ Ilustracija

 

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je svoje obraćanje započeo sa stihovima "Krvave bajke" Desanke Maksimović. 

- Ovi stihovi najbolje opisuju tragediju srpskog naroda. Sva stradanja u Drugom svetskom ratu. Teško je govoriti na današnji dan... Mnogo je onih koji džalata pretvore u žrtve, a žrtve u dželata. Mnogo je onih koji bi da preokrenu istoriju. Naše je da ne krijemo istinu, već da otvoreno govorimo. Nije ludo što i danas gledamo u regionu prekrajanje istorije i istine - rekao je predsednik.

Alo.rs

 

- Nećemo i ne smemo da zaboravimo. Jer ako zaboravimo, pristaćemo na ono protiv čega smo se decenijama i decenijama borili. Nijedan drugi narod osim Srba nije tako jasno i glasno rekao, predvodili smo antifašističke borbe i uspeli. Srbija neće da pristane da zaboravi na fašizam.

Alo.rs

 

 

Obraćanje Milorada Dodika

- Postavlja se pitanje - kako smo sve to prošli, odakle nam energije? 

- Teške su naše pobede, pa tako je teška i ova iz 1945. godine. Srbi su bili na meti fašizma. Desilo se da je Jasenovac posle oslobađanja Beograda, likvidirao Srbe. Na samom početku rata Pavelić je rekao "Ne smeš biti tolerantan prema Srbima". Ja kao potomak Kozare, naravno da sam ponosan ali i tužan zato što je moja Kozara izgubila gotovo svo stanovništvo - rekao je Dodik.

Svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom počela je večeras u Narodnom pozorištu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Printscreen

 

 


Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, Nikola Selaković, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Gordana Čomić, Aleksandar Vulin, Darija Kisića Tepavčević, Zlatibor Lončar, Tomislav Momirović, Jadranka Joksimović, Nenad Popović i Maja Gojković.

Prisustvuje i direktor BIA Bratislav Gašića, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i politički predstavnici Srba sa KiM.

Alo.rs

 


Svečanost u Narodnom pozorištu je organizovao vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, kao državni praznik u Srbiji, obeležava se nizom događaja tokom vikenda, od polaganja venaca, preko koncerata do vatrometa, a tim povodom sa Savske terase uz najviše vojne počasti oglasila se i počasna artiljerijska paljba.

Grad Beograd, Ruski dom u Beogradu i Besmrtni puk povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata organizovali su niz dvodnevnih svečanosti, uz podršku, brojnih medijskih partnera i organizacija posvećenih negovanju kulture sećanja.

 

 

  Kliknite za više vesti

Komentari (6)

Loading
Zeljko

09.05.2021 20:47

Ne zaboravimo, Srbija je uvk bila i ostala na strani pravde i pobedila je u ratu, mislimo na naše žrtve i heroje.

Kiki

09.05.2021 20:57

Jedan od retkih datuma kada se čini da je ceo svet na istoj strani.

Ivana

09.05.2021 23:00

Našu istoriju niko nikada ne može menjati. Hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što radi za interes naroda i države.

Dragan

10.05.2021 02:05

Danas potomci slavnih predaka, svetskih ratnika, ispisuju novu stranicu Srpske istorije.