SEBASTIJAN KURC: EU pokazala slabosti, nije kompletna bez Zapadnog Balkana!
AP/Tanjug

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas, povodom Dana Evrope, da je pandemijska kriza pokazala slabosti EU u poređenju sa drugim akterima, a šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg podvukao je da je prošla godina bila izgubljena godina u vezi proširenja EU, i da to sada ne sme biti slučaj, jer je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana.

„Protekli meseci pandemije nisu bili samo izazovni za sve građane u Evropi, već je kriza jasno pokazala sve slabosti EU u poređenju sa drugim akterima. Zbog toga je sada važno da nastali zaostatak nadoknadimo brzim i efikasnim merama, a pre svega ekonomski rast, konkurentnost i proširenje zajedničkog tržišta podstaknemo modernizacijom i digitalizacijom“, naglasio je Kurc.

On je dodao je da je predstojeća Konferencija o budućnosti Evrope šansa da se vodi otvorena debata o tome šta EU u budućnosti mora činiti, a Austrija će doprineti pozitivnom razvoju Unije i očuvanju zajedničkih vrednosti, prenosi Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg naglasio je da Evropa mora biti postavljena tako da je spremna za budućnost.

„Protekla godina je pokazala u Evropi za vreme pandemije da je mnogo toga dobro funkcionisalo. Tako nam je pošlo za rukom da održimo zajedničko tržište i fondom za obnovu pokrenemo najveći finansijski paket u istoriji evropske integracije“, objasnio je on.

Međutim, dodaje, iz krize se mora povući ispravna poruka, kako bi EU bila spremna na budućnost.

„Ključno u tome je i proširenje EU na države Zapadnog Balkana. Protekla godina je bila izgubljena godina za ceo region i sada je važno da se nadoknadi zastoj, jer će šteta biti sve veća. Bez naših partnera na Zapadnom Balkanu, EU nije kompletna“, upozorio je Šalenberg.

Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading