Japanci imaju rešenje kako da baterija telefona traje duže od tri godine
Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Poslednjih godina, proizvođači telefona povećavaju kapacitet baterija, pa je jedinica od 5000 mAh postala uobičajena u mobilnim uređajima.

Ipak, velike baterije vremenom gube svojstva, baš kao i male. Procenjuje se da za godinu dana aktivne upotrebe (u zavisnosti od uslova, načina korišćenja i punjenja), njihov kapacitet bude umanjen za 5-10%.

Dakle, postavlja se pitanje – kako sačuvati kvalitet energetske jedinice duže od tri godine, a samim tim i telefon?

Usporava proces razgradnje

Rešenje je možda bliže nego ikada, zahvaljujući stručnjacima sa Instituta za naprednu nauku i tehnologiju (JAIST) u Japanu, prenosi PhoneArena.

Oni tvrde da su proizveli materijal koji usporava proces razgradnje baterija, zadržavajući 95% njihovog prvobitnog kapaciteta tokom pet godina korišćenja, ili čak duže.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Materijal nosi egzotično ime – Bis-imino-acenaftenkinon-Parafenilen (BP), a zapravo je reč o grafitu. Ovaj mineral zadržava pomenuti kapacitet i posle 1700 ciklusa punjenja!

Nova tehnologija učinila bi telefone pouzdanijim na duže staze. Očekuje se da nove generacije uređaja počnu da primenjuju rešenje japanskih naučnika. Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading