Aleksandar Vučić: Evropu smatramo našom kućom
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

 

Vučić je, čestitajući svima u Srbiji i EU Dan Evrope, podsetio da je 9.maj i dan kada se slavi i velika pobeda slobode, izvojevana uz ogromne žrtve.


"Dok su užasi rata tinjali, a Evropa lečila rane iz Drugog svetskog rata, ona je imala i ljude poput Roberta Šumana, koji su shvatali da se samo na pomirenju naroda i njihovom zajedništvu može stvarati budućnost", rekao je Vučić na prijemu povodom Dana Evrope.

Ukazao je da su evropski narodi imali hrabrosti da u nedavnim protivnicima vidi buduće saveznike.

"Šumanova vizionarska ideja da će mir biti sačuvan, ako stvaralačke snage budu srazmerne opasnostima koje prete, da će Evropa izroniti iz konkretnih dostignuća, donela je istinsku pobedu novopronađenog poverenja i veru u ujedinjenje različitosti u miru i solidarnosti", rekao je Vučić.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

 

 


On je poručio da tu veru, iako ne izgleda uvek tako, ima i Srbija, kao i nadu da će naša konkretna dostignuća, na dugom i ne lakom putu do članstva u EU biti adekvatno vrednovana.

"I da će Srbija uz vašu pomoć, podršku i kritiku postati zemlja koju ćete rado videti u evropskoj zajednici nacija. Verujem da bismo i mi našom podrškom, pomoći I kritikom doprineli da EU postane još bolje mesto za život", rekao je Vučić.

Punopravno članstvo u EU, uz kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i Srbiju učinimo uređenom i uspešnom što bi značilo da jesmo na dobrom, evropskom putu, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da moramo još mnogo napora da uložimo u reforme, ne što to neko traži od nas, već zato što znamo da to nama i zemlji donosi boljitak.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

 

 


Istakao je i da su posebno važne važne reforme u vladavini prava kojima se, kaže, sada pristupa sa mnogo više odgovornosti.

„Kod nas postoji neka trka u tome ko će da kaže da je više za Evropu, a ko ispod žita kaže da je manje za Evropu. Evropa ne pripada samo onima koji bi da iskoriste evropski novac, ne pripada onima u vladi koji kažu da su na evropskom putu jer smatraju da time sprecavaju opoziciju da dođe na vlast, ni onima koji smatraju da je to jedini put da se vlasti dočepaju. Svima nama pripada, ali ne možemo da uzmemo iz Evrope samo ono što nam se sviđa, a da ne prihvatamo ono što nam se ne sviđa", objasnio je on.

Znam, dodao je, koliko nama u Srbiji nije lako kada čujemo kritike u vezi Kosova, kao i iz oblasti vladavine prava.

„Sam sam se uverio da smo mi ti koji nismo pridali dovoljno pažnje i posvećen pristup gorućim problemima iz te oblasti. Verujem da ćemo većim elanom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i dobijemo veće poštovanje EU na tome što radimo", istakao je on.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

 

 


Vučić je istakao i da je EU nesumnjivo najveći donator, investitor, i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije i podsetio da se oko dve trećine svih trgovinskih poslova i još više uslužnih delatnosti vezuje za EU, te da su to činjenice, sviđalo se nekome ili ne.

Ukazao je da je pre sedam godina kada je postao predsednik vlade u firmama koje su dolazile iz zemalja EU bilo zaposleno tri puta manje ljudi nego danas.

„To pokazuje koliko smo uprkso svim problemima uspeli da uradimo mnogo toga zajedničkog i napravimo dobre rezultate, da ljudima obezbedimo život, sigurnost na poslu, da pokažemo da možemo da brinemo više o njima", rekao je Vučić podsećajući i na veliku pomoć EU u oblasti obrazovanja.

Rekao je da je prilikom nedavne posete EU, koju je ocenio najboljom do sada, Srbija dobila dodatnu podršku infrastrukturnim projektima pre svega za modernizaciju, odnosno gotovo izgradnju nove pruge Beograd-Niš-Preševo.

To je, kaže, potvrđeno u pismu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, ističući da je to najlepše pismo koje je dobio do sada iz Brisela.

„Zahvalan sam Fon der Lajen što je istakla da je to prekretnica u našim odnosima. Jeste prekretnica, jer ta podrška prevazilazi sve što smo zajedno uradili i kada pogledate razmere i snagu značaj tog projekta", kazao je on.

Rekao je da Srbija i njeni građani smatraju Evropu svojom kućom i da zato želimo da damo koliko možemo svoj doprinos miru, kroz regionalno povezivanje, Berlinsku konferenciju i mini Šengen.

„Ohrabren porukom evropskih zvaničnika nadam se da ću moći uskoro da ih ugostim, kako bi razgovarali o daljem ubrzanju našeg evropskog puta", zaključio je Vučić. Kliknite za više vesti

Komentari (19)

Loading
Mire

09.05.2021 10:07

Srbija će uskoro postati deo EU familije.

Sofija

09.05.2021 11:30

Србија преузима све кореке за свој циљ у ЕУ

stevo

09.05.2021 15:00

@Sofija - Korak po korak i svakim danom smo sve blizi EU

Tanja

09.05.2021 12:05

Европа нам је ближе него икада и правим корацима ћемо убрзо постати део ЕУ.

Olgica

09.05.2021 12:23

Mi se nalazimo u srcu Evrope i apsolutno zasluzujemo da budemo u sastavu EU!

Filip

09.05.2021 14:02

Srbija ostaje posvećena na evropskom putu. Srećan dan Evrope svima koji ga slave.

David

09.05.2021 14:14

Sve korake smo preduzeli da što pre udjemo u EU.

Ivana

09.05.2021 14:32

Srbija jeste deo Evrope, a Evropa jeste naša kuća. EU je nešto čemu stremimo i vredno radimo kako bismo postali deo te zajednice. Međutim, priznanje Kosova je cena na koju pristati nećemo i zato je važno doći do kompromisnog rešenja.

Elena

09.05.2021 14:46

Srbija zeli da postane deo Evropske zajednice. To je nas put i cilj.

Luka

09.05.2021 16:55

Jos malo i mi smo deo te velike familije EU.

boban

09.05.2021 17:23

Nalazimo se jako blizu ulasku u EU, pravim stvarima i koracima cemo stici ka tom cilju.

Jovana

09.05.2021 17:49

Srbija je nikad cenjenija od strane zemalja EU a i sire. Verujem da smo nikad blizi da postanemo sastavni deo EU.

Jana

09.05.2021 18:26

Srbija je sve bliza tome da postane ravnopravna clanica EU, sto je i nas cilj.

perun

09.05.2021 18:32

Zalosno je sto o ulasku Srbije u EU odlucuju i zemlje koje su toj istoj Evropi svojevremeno donele veliko zlo i rat.

Ivana

09.05.2021 20:46

Srbija će ući u EU, kada bude sačuvala svoj teritorijalni integritet i suverenitet. Hvala našem predsedniku Vučiću koji zaista poštuje naš narod.

Zeljko

09.05.2021 21:11

Aleksandar Vučić je jedini koji može da uvede Srbiju u EU.

Dragan

10.05.2021 02:26

Pobeda na fašizmom je jedna od najvećih u istoriji. Danas obeležavamo istorijsku pobedu. Živela sloboda.