Bezbednosno informativna agencija BIA
BIA
BIA, proslava

Marko Đoković

Obelezavanje dana BIA Foto: Marko Đoković

Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave u Srbiji su prvi put institucionalno organizovani civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi. Ovim Zakonom, koji je usvojen 17. oktobra 1899. godine na zasedanju Narodne skupštine održane u Nišu, u okviru Ministarstva unutrašnjih dela formirano je Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti". Delokrug rada ovog odeljenja obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

Upravo tim povodom, večeras (petak, 18. oktobar) će u emisiji Pravac na TV Pink info, uživo od 20 sati, kod urednika i voditelja Duška Vukajlovića gostovati vodeći stručnjaci za bezbednost koji će govoriti o istorijatu tajne službe u Srbiji, ali pre svega o njenom delokrugu i načinima rada danas.