Zoran Šijan
Privatna arhiva
Zoran Šijan

Privatna arhiva

Zoran Šijan, Foto: Privatna arhiva

Nekadašnji prvak Evrope u kik-boksu i "kralj Surčina", Zoran Šijan (35), u akciji policije 12. aprila uhapšen je zajedno sa tadašnjim prijateljima i saradnicima Dejanom Milenkovićem Bagzijem, Ljubišom Buhom Čumetom, Zvonkom Plećićem Plećom, Ljubomirom Jovanovićem Staklenim, Pericom i Slobodanom Jokićem i Milanom Narandžićem Limunom.

Samo kod Šijana zaplenjen je revolver marke „smit i veson“, automat „uzi“, malokalibarska puška „hekler i koh“ sa optičkim nišanom i karabin „crvena zastava“.

U ovoj akciji učestvovalo je oko 200 policajaca, pretres je trajao od ponoći do šest ujutru, a zaplenjen je 31 skupoceni automobil - „mercedes“, BMV, „ferari“... Takođe, nađena je i velika količina nelegalnog oružja.

„Moji prijatelji iz Surčina, trude se, uostalom kao i ja, da nešto stvore, da sebi i svojima omoguće što bolji život“, rekao je Zoran Šijan u intervjuu "Svedoku" 12. maja 1998, odgovarajući na pitanje o surčinskom klanu.

policija

Shutterstock

policija, Foto: Shutterstock

„Svi oni imaju firme, obimne poslove i partnere. Neki moji prijatelji rade sa inostranstvom, gde je, naravno, mogućnost zarade veća. Da li to treba odmah, bez argumenata, podvesti pod kriminal?“

Novinar Milovan Brkić, tada zaposlen u Srpskoj reči, a sada vlasnik Tabloida, tužio je Zorana Šijana i Ljubišu Buhu za nanošenje teških telesnih povreda. U privatnoj tužbi novinara navodi se da su Šijan i Buha 17. oktobra 1996. godine, predstavljajući se lažno kao pripadnici policije, izveli Brkića sa radnog mesta, primorali ga da uđe u kola i odvezli ga u Surčin.

Tamo su ga u auto-servisu, čiji je vlasnik Buha, skinuli golog i izložili linču tukući ga crevom za vodu, bejzbol palicama, stavljali mu repetirani pištolj u usta i pretili mu da će ga ubiti. Sudski proces vukao se nekoliko godina, da bi Brkić na kraju odustao.

Zoran Šijan je sredinom 1996. godine u pucnjavi u hotelu „Putnik“ bio lakše ranjen, a ukupno je u životu bio osuđivan zbog šest krivičnih dela.

Ubijen je u 27. novembra 1999. oko 1.30 ujutru u svom „mercedesu 600“, na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovića u centru Beograda.

Poslednjem ispraćaju kontroverznog Surčinca prisustvovalo je nekoliko hiljada prijatelja, članova porodice i meštana Surčina.

Kao naručioci Šijanovog ubistva pominjani su Zoran Uskoković Skole i grupa Željka Maksimovića Make, ali nikada nije skupljeno dovoljno dokaza, niti je pokrenut krivični postupak.