Arkan
printskrin/WAR NEVS
Arkan

printskrin/WAR NEVS

Arkan, Foto: printskrin/WAR NEVS

* Željko Ražnatović Arkan gurnuo pištolj u usta Milanu Martiću, tadašnjem ministru policije RS

* Pretio mu da će da ga "varti na ulicu"

* Do sukoba došlo jer ovaj nije želeo da mu da vršlja po njegovim ulicama

Željko Ražnatović Arkan je 1993. godine u Obrovcu gurnuo pištolj u usta Milanu Martiću, tadašnjem ministru policije Republike Srpske Krajine, i poručio mu: "Pi*ko jedna policijska, nećeš ti meni biti ministar nego ćeš ponovo ići na ulicu da kontrolišeš ove što voze bicikla bez svetla!"

To je bila kulminacija čestih neslaganja rukovodstva RSK sa Arkanovim borcima i samim Komandantom, kako su Ražnatovića zvali.

Arkan je bio u bliskim odnosima sa Đinđićem, odbio je Mirinu ponudu i završio mrtav u Interkontinentalu

AUTOR: Alo/Kurir DATUM I VREME: 05.10.2019. 12:52 Mnogi to potvrđuju.

Ovaj sukob na ratištu do detalja opisuje nekadašnji oficir Arkanove Srpske dobrovoljačke garde i stric Milorada Ulemeka Legije Mihajlo Ulemek. Sukob između Martića i Arkana nastao je, dodaje, zbog toga što se ovaj drao kako neće da dopusti da mu kriminalci iz Beograda vršljaju po terenu.

- To je ta priča, mi smo ostali tamo dva i po, tri meseca, bilo je još posle sukoba - kaže Ulemek.

Milan Martić

printskrin/Rudar 7

Milan Martić, Foto: printskrin/Rudar 7

 

Kako se Ulemek priseća za tih dana otišao je do predsednika Skupštine RSK Zdravka Zečevića da ga pita ko je izdao naređenje o raspuštanju Dobrovoljačke brigade.

- On je pitao pukovnika Đilasa ko je izdao, ovaj kaže "nisam ja" a njegov potpis stajao tu. Znači, demantovao ga odmah. Kako sad to, ima potpis, a tvrdite da niste izdali... Izdali ste prvo usmeno, a onda pismeno. To se desilo u Obrovcu 1993. godine, krajem januara, početkom februara. Obrovačka brigada je raspuštena 21. januara, 22. su Hrvati upali u taj deo i kad smo mi došli tamo 24, bilo je to što je bilo: Obrovac je bio napušten, sela napuštena, ceo Velebit napušten... - navodi Ulemek.

Milorad Ulemek Legija

EPA

Milorad Ulemek Legija, Foto: EPA

U tom trenutku Ulemeku je prišao jedan od oficira i ispričao mu zašto je sve napušteno:

- Rekao mi je da je došlo do raspuštanja brigade i da je naređenje izdao komandant korpusa, prvo usmeno. Taj koji je meni rekao sve je Jova Dopuđa, rezervni major po činu... On je meni rekao: "Pukovniče, meni su naredili prvo usmeno raspuštanje, ja nisam hteo da raspustim i onda su mi posle u 3.15 poslali pismenu naredbu. Ja sam raspustio brigadu koja je brojala 1.100 ljudi da bi u 6.15 Hrvati napali taj deo". Kad sam ja to sve saznao, tražio sam sastanak, na kojem je prisustvovao Mile Martić, u to vreme ministar policije, Goran Hadžić, predsednik RSK, Zdravko Zečević, predsednik skupštine i, normalno, svi oficiri prisutni na tom delu ratišta. Bio je i Mile Novaković - ispričao je Ulemek.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kada je Ulemek prišao Zdravku Zečeviću i rekao da provere koje je raspustio brigadu, tad je nastala cela frka.

- Zečević kaže: "Nisam ja raspustio" i onda ja izvadim papir i kažem pročitajte čiji je ovo potpis... Kaže, potpis komandanta korpusa pukovnika Đilasa i onda je Martić skočio, jer ceo taj rat je bila izdaja, što se kasnije sve saznalo, i polako će se sve i saznati. Mile Martić je skočio: "Šta je sad ovo, neće meni kriminalci iz Beograda voditi rat, neće meni kriminalci iz Beograda rešavati". I onda je reagovao Željko, izvadio pištolj i nabio mu u usta: "Pi*ko jedna policijska, nećeš ti meni biti ministar nego ćeš ponovo ići na ulicu da kontrolišeš ove što voze bicikla bez svetla" - zaključuje Ulemek.

BONUS VIDEO: Helena Gavran ima četiri godine i tumor na mozgu. HITNO POTREBNA POMOĆ