hapšenje
MUP
hapšenje

MUP

hapšenje, Foto: MUP

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su V. R. (57), vođa kriminalnog klana, I. A. (60), A. S. (41), visoko pozicionirani članovi pomenutog kriminalnog klana, te A. J. (52), muškarac turskog porekla, i LJ. P. (41). Grupa je uhapšena prilikom primopredaje narkotika u jednom poznatom beogradskom restoranu.

PROČITAJ JOŠ:

Tom prilikom je, kako je saopšteno iz MUP, zaplenjeno 2 kilograma heroina.

- Kontinuiranim sagledavanjem članova pomenutog kriminalnog klana, ustanovljeno je da imenovani kontrolišu krijumčarski lanac kojim se heroin u velikim količinama distribuira u Srbiju, zemlje Balkana i Austriju. Istraga je i dalje u toku, nakon čega ce biti poznati novi detalji - saopšteno je iz MUP.

Hapšenje

MUP Srbije

Hapšenje, Foto: MUP Srbije

Kako navode beogradski mediji, uhapšeni je Veselin Meda Raičević, brat Vojislava Raičevića, poznatog pod imenom Voja Amerikanac - osnivača grupe.

Priča o Raičevićima zapravo je priča o usponu ovog klana. Navodno, sve kriminalne aktivnosti, koje je do tada radio Sreten Jocić (Joca Amsterdam), preuzeo je na sebe Vojislav Raičević. On je oko sebe okupio desetak kriminalaca, mahom iz Crne Gore. Policijska operativna saznanja govore da je Raičević organizator, a u nekim slučajevima i neposredni izvršilac mnogih ubistava u Beogradu.

PREPORUČUJEMO:

Nakon ubistva brata, upravljanje grupom preuzeo je Veselin Raičević Meda. Meda je, prema policijskim saznanjima, bio označen kao naručilac niza ubistava tokom krvavih devedesetih godina. Najpoznatije među njima bilo je svakako ubistvo policijskog generala Radovana Stojičića Badže, koji je likvidiran u aprilu 1997. godine. Osim Badže, po navodnom nalogu Mede ubijeni su i kriminalci Jusuf - Jusa Bulić, Petar Vujičić i Nenad Raščanin, kao i policijski pukovnik Milorad Vlahović Vlaja, savetnik u MUP Srbije.

Hapšenje

MUP Srbije

Hapšenje, Foto: MUP Srbije

Sa početkom dvehiljaditih, klan je mahom svoju poslovnu mrežu orijentisao na prekookeanski šverc kokaina, a kao vođa figurirao je pre svega Mileta - Majk Miljanić, koji je bio osuđen za šverc kokaina i robijao je u Grčkoj (premda danas živi slobodno u Njujorku).

Jedan od istaknutijih članova grupe je i Zoran Jakšić, koji je u Peruu osuđen na 20 godina zatvora zbog kontinuiranog šverca kokaina, korupcije i vođstva nad nizom organizovanih lokalnih kriminalnih grupa.