Rešena misterija smrti, Novak Stevanić
Privatna arhiva
Rešena misterija smrti, Novak Stevanić

Privatna arhiva

Novak Stevanić, Foto: Privatna arhiva

Slučaj poznat u javnosti kao "prva zemunska otmica" posle više od dve decenije stigao je konačno u fazu početka suđenja. Tuga teška već 22 godine pritiska Zorana Stevanića, koji se tačno toliko dugo bori za istinu o smrti svoga sina Novaka, kao i o svim jezivim događajima koji su joj prethodili. Međutim, kako Stevanić kaže, "tu nije kraj, jer je neophodno otkriti nalogodavce i sve one koji su učestvovali u prikrivanju".

Pročitajte još:

Prema Zoranovim rečima, kasne avgustovske večeri 1997. godine na uglu ulica Nemanjine i Sarajevske njegov sin Novak (22), tada student prava je kidnapovan.

- Odveli su ga u garažu u suterenu jedne stambene zgrade na Novom Beogradu, stavili povez preko očiju, prelepili usta i nos. Pretili su mu i tukli ga celu noć, sve dok im nije rekao gde držimo novac - priča Stevanić.

Svedoči i Dejan Milenković Bagzi?

Pred Višim sudom u Beogradu je održano pripremno ročište u ovom predmetu, a trojica od četvorice optuženih za razbojništvo su negirali delo. Početak glavnog pretresa zakazan je za 18. april, kada bi trebalo da iznesu odbranu. Među predloženim svedocima, kako nezvanično saznajemo, nalazi se i Dejan Milenković Bagzi.

Razbojnici su potom otišli do njihovog porodičnog stana, brusilicom su isekli sef i odneli nekoliko kilograma zlata i dijamanata, oko 60.000 maraka, tri pištolja... Novaka su potom ostavili na ulici. Izložen pretnjama, sumnjama i ucenama u narednim mesecima, mladić se naposletku ubio.

- Tadašnji šef UKP puštao je informacije da je moj sin "fingirao" otmicu i sam tipovao svoj stan. Hteli su da ga diskredituju. Godinama je istraga tapkala u mestu. Prikrivani su dokazi, izbegavali su odgovore, na hiljade stranica označeno je kao državna tajna...

MUP je držao godinama predmet i nije ga dostavio tužiocu. Meni su otvoreno rekli: "Čoveče, tebi je policija ubila dete." Računali su da ću odustati posle ovoliko godina. A meni moj sin fali svakoga dana sve više. U meni rastu i bes i tuga - potresen je Stevanić.

Podseća, 2005. godine identifikovani su otisci iz stana koji su navodno pripadali Dušanu Spasojeviću Šiptaru. Sa mrtve tačke slučaj se pokreće, kako kaže Stevanić, tek 2012. godine.

Preopručujemo još:

- Bezuspešno sam se svima redom obraćao. Ovo je stiglo do optužnice pre svega zahvaljujući sadašnjem višem tužiocu u Beogradu. Sada kada se donekle nazire kraj, javljaju mi se ljudi iz bezbednosnih struktura koji su spremni da razotkriju tu spregu sa mafijom i ispričaju sve. Čak postoji mogućnost da novi svedoci otkriju ko je sekao sef, ukoliko im bude garantovana sigurnost - nastavlja naš sagovornik.

VJT za krivično delo razbojništva tereti policajca u penziji Milana Radukića, aktivnog pripadnika Žandarmerije Sašu Đajića, Nikolu Bajića, člana "zemunskog klana" koji se nalazi na izdržavanju kazne od 35 godina i Gorana Ristića. Đajić i Radukić uhapšeni su početkom marta prošle godine zbog sumnje da su zajedno sa Ristićem, Stevanića uz pretnju oružjem ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i od njega tražili da im preda ključeve porodičnog stana u kojem je živeo sa roditeljima.