Uviđaj
Dejan Briza
Uviđaj

Dejan Briza

Uviđaj, Foto: Dejan Briza

Ova kriminalna grupa, kako pišu crnogorski mediji, odgovorna je za ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića u Podgorici, ali osoba koja se nalazi na njenom čelu zasad je nepoznata. Kao direktni izvršilac ova dva ubistva označen je Marjan Vujačić, uhapšen ranije u Srbiji zbog falsifikovanih dokumenata.

U rasvetljavanju ove dve likvidacije značajno je pomoglo hapšenje Podgoričanina Radeta Popovića, čija je uloga bila, kako je navedeno u rešenju kojim je Specijalno tužilaštvo obrazložilo zadržavanje, da u oba slučaja nabavi vozila kojima su mete bile praćene.

Milo Ilić

Printscreen

Milo Ilić, Foto: Printscreen

U tom obrazloženju se navodi da je pomogao u nabavljanju vozila "reno megan", koje je 10. oktobra 2017. godine, jedan od pripadnika organizacije ukrao sa parkinga na Vračaru. U Sutomoru su zatim ukradene tablice, koje su članovi tog klana stavili na automobile u vreme izvršenja krivičnih dela.

Zatim se osumnjičeni Vujačić dovezao na lice mesta, izašao iz tog vozila i iz vatrenog oružja ubio Veselina Kalezića.

 

"Nadalje, proizilazi da je Rade Popović to vozilo, u selu Botun, u blizini žičane ograde KAP-a, pored jedne napuštene kuće, posuo benzinom i zapalio i tako uništio tragove”, navedeno je.

Pročitajte još:

Iz Specijalnog državnog tužilaštva navode da je prisustvo Popovića na mestu ubistva i paljenja automobila potvrđeno analizom listinga njegovog mobilnog telefona.

U istom dokumentu, tužiteljka Stojanka Radović navodi da je Popović sa umišljajem pomogao Vujačiću i u izvršenju krivičnog ubistva Mila Ilića.

- Tako što je zajedno sa Vujačićem... prethodno i na dan ubistva, pratio kretanje Ilića radi stvaranja uslova i otklanjanja prepreka za izvršenje krivičnog dela, pružao mu pomoć i podršku u izvršenju dela i unapred obećao prikrivanje dela i učinioca i sredstava kojima je izvršeno... i tragova krivičnog dela... - navedeno je u dokumentu.

Tužioci pišu da je Ilić praćen takođe vozilom “reno megan”, a da je Popović pomogao Vujačiću u nabavci tog automobila, tako što ga je povezao sa vlasnikom jedne rentakar agencije.

- Nakon izvršenja krivičnog dela, osumnjičeni Popović, ključ od ovog vozila predao je sestri Vujačića, a nakon lišenja slobode Vujačić Marjana, od strane policije na teritoriji Republike Srbije, o tome je obavestio njegovu suprugu... Sve navedene činjenice potkrepljuju osnovanu sumnju da je... Popović učestvovao u izvršenju krivičnog dela na štetu Ilić Mila, iz plana kriminalne organizacije - navodi se.

Policija, Uviđaj

Tanjug/Jaroslav Pap

Policija, Uviđaj, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da Vujačić i Popović nisu bliski nijednom od zaraćenih crnogorskih kriminalnih klanova - škaljarskom ili kavačkom, već da su članovi posebne kriminalne organizacije.

“Ovo je posebna kriminalna organizacija”, kazao je Katnić odgovarajući na pitanja “Vijesti”. Objasnio je i da je njihov motiv da ubiju sugrađane bio “krvav novac” i da su stvorili ozbiljnu kriminalnu organizaciju.

- Stvorena je organizacija, ozbiljna... Svaka kriminalna organizacija teži širenju i brojčano i materijalno i organizaciono. Ovi ljudi ovde (policija i tužilaštvo) imaju podatke o članovima te kriminalne organizacije, gdje se oni nalaze. Dakle ima ih još... Uvek je novac, moram reći krvav novac, motiv za ova lica - kazao je Katnić na konferenciji za novinare.

Podsećanja radi, Marjan Vujačić je uhapšen u Srbiji zbog falsifikovanih dokumenata. Nakon hapšenja utvrđeno je da je odgovoran i za ubistva Jugoslava Cvetanovića zvanog Pit Bul, koji je osuđen za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića.

Osim za navedena ubistva, srpske vlasti dovele su Vujačića u vezu sa likvidacijom Gorana Tasića u Amsterdamu.

Bonus video - Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!