Imao ogromnu moć: Jovica Stanišić
Fonet/AP
Imao ogromnu moć: Jovica Stanišić

Fonet/AP

Foto: Fonet/AP

* Operativci su dolazili podataka koji su ukazivali da njihov tadašnji šef , načenik SDB održava neformalne i nezvanične kontakte sa agentima CIA

* Jovica Stanišić, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, ne samo što je bio tajni agent Centralne obaveštajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država već je u interesu te službe aktivno radio na rasparčavanju Jugoslavije

* Ovo tvrdi Dragan Marković Markoni, dugogodišnji pripadnik SDB i bivši zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije

Nedavno je na Stanišićevu ulogu dvostrukog agenta podsetio bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji Ajvor Roberts, i to pred sudom u Hagu, kao svedok odbrane na suđenju Stanišiću i operativcu SDB Franku Simatoviću Frenkiju.

Duško Martinović stao pred kamere i raskrinkao sopstvenu nemoguću misiju! Ovo svet video nije!

Žarili i palili Evropom. Pink Panteri, Foto: printskrin Ekipa emisije "Dosije" pripremila je neverovatne istinite priče živopisnih sagovornika čiji životi su obeležili rubrike crne hronike svetskih medija. Vrhunski organizatori, magovi za planiranje pljački, nemilosrdni obijaci juvelirnica i draguljarnica širom sveta, komandosi kojima je retko ko mogao da se suprotstavi - oni su Pink Panteri.

Slučajno provaljen

Dragan Marković, danas penzioner potvrđuje Robertsovu informaciju i objašnjava da operativci svojim operativnim radom prave mrežu saradnika prema stranim obaveštajnim službama.

 

Jovica Stanišić

prinstskrin/Ap Archive

Jovica Stanišić, Foto: prinstskrin/Ap Archive

- Takvim kontaktima dolazili su do podataka koji su ukazivali da njihov tadašnji šef Stanišić održava neformalne i nezvanične kontajkte sa agentima CIA. Sumnja je i potvrđena tokom jednog tajnog pretresa, kada smo našli dokumenta koja su bila skrivena u podrumu na Novom Beogradu. Vlasnik podruma je bio oficir koji je tada službovao u Crnoj Gori i u rodbinskim je vezama sa Stanišićevim saradnicima - tvrdi Marković.

Pročitajte još:

On daje konkretne primere kako je Stanišić nanosio štetu državnim interesima po nalogu stranih službi.

- Stanišić je po instrukcijama stranih službi osnovao Jedinicu za specijalne operacije (JSO). U vreme najvećih sankcija prema Jugoslaviji JSO je uz pomoć CIA dobio najsavremeniju vojnu opremu, uključujući i "hamere", po kojima je i bio prepoznatljiv. Jedinica je trebala da brani srpsko stanovništvo u delovima Jugoslavije zahvaćenim građanskim ratom, ali se zloupotrebljava patriotizam njenih pripadnika i Stanišić to koristi dajući im nalog da ne poštuju ratno pravo, već da prekomerno upotrebljavaju silu, što dovodi do toga da je rukovodstvo Republike Srpske Krajine i slavonsko-baranjske oblasti proglašeno ratnim zločincima, a srpsko stanovništvo proterano sa vekovnih ognjišta - ističe Marković.

Bio Miloševićev čovek, a radio mu iza leđa! Sedeo na dve stolice istovremeno

Sloba mu je verovao. Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, Foto: Printscreen/ICTV * Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić ponovo je dospeo u žižu domaće javnosti dan nakon što je britanski diplomata ser Ajvor Roberts svedočio pred Međunarodnim sudom u Hagu * On je o Jovici Stanišiću izrekao niz kontroverznih podataka, među kojima je svakako najšokantniji da je Stanišić "znao gde su tela zakopana", te da je bio tajni agent CIA.

JSO radio za CIA

On naglašava da su njihove aktivnosti kasnije velike sile koristile za osudu Srbije i srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, deo Jovičinih saradnika koji su radili za CIA ostao je i posle njega u Službi i učestvovao u obaranju Miloševića i rasparčavanju Jugoslavije, a kasnije i Srbije, to jest odvajanju Kosova.

JSO, Crvene beretke

EPA

Foto: EPA

Ima poseban tretman u Tribunalu

Jovica Stanišić ima poseban tretman u Hagu - često je na privremenoj slobodi zbog bolesti. Drugim zatvorenicima odbijaju se zahtevi za lečenje van haškog kazamata. Inače, on i njegov podređeni Franko Simatović uhapšeni su 2003. godine po optužnici Haškog tribunala koja ih je teretila za ubistva, zlostavljanja, progone i druge zločine počinjene u Bosni, Slavoniji i Kninskoj Krajini od 1991. do 1995. godine. Prema optužnici, prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva, progone, zlostavljanja i ubistva vršile su tajne jedinice DB i paravojne formacije, kao što su "Crvene beretke", "Škorpioni", "Arkanovi Tigrovi" i "Martićeva milicija". Te jedinice su osnovali, finansirali i obučavali optuženi.

BONUS VIDEO: Građani Šapca

 

Komentari (3)

Mr.Kamenjarac

18.10.2019 10:42

......sta tu reci;rani kuce pa ce te ujede.....

Mr.Kamenjarac

18.10.2019 10:42

......sta tu reci;rani kuce pa ce te ujede.....

sara

18.10.2019 11:21

Neka istrune u zatvoru, srpska izdajica!!!!!.