Pentagon
AP/Charles Dharapak
Pentagon

AP/Charles Dharapak

Pentagon, Foto: AP/Charles Dharapak

 

Direktan sukob sa Rusijom nije moguć, ali je zato sajber-rat pogodan mehanizam za održavanje globalnog liderstva i obuzdavanje Moskve, ali i prepucavanje u američkim političkim krugovima.

SAD „kuju taktiku“ za odbrambeni sajber-udar na predstavnike ruske vlasti i elite u slučaju mešanja Rusije u američke izbore 2020. godine.

U Moskvi se te pretnje ozbiljno shvataju, jer pored novca i tehnologije, SAD imaju političku volju da vode opsežne i raznovrsne vojne operacije svuda u svetu. Ruski eksperti podsećaju da Amerikanci bombarduju, izvoze revolucije, vode trgovinske ratove, podrivaju globalne i finansijske strukture, pa mogu i protiv Rusije da započnu „sajber-ratovanje“.

Andrej Svincov, poslanik Državne dume Rusije, ističe da su sve izjave Amerikanaca o vođenju sajber-ratova protiv Rusije i Kine u stvari pokušaji da se zadrži globalno liderstvo. Osim toga, SAD i Evropa su pokušale da u ekonomskom smislu izoluju Rusiju, jer oružani konflikt u dalekoj perspektivi nije moguć. Kako ekonomski pritisak nije dao plodove, sajber-rat predstavlja najpogodnije sredstvo.

„Vojni konflikt između Rusije i Amerike nije moguć, a sajber-rat je druga priča jer još ne postoji precizno i jasno definisano međunarodno zakonodavstvo, niti postoje norme koje određuju šta se smatra mešanjem države u unutrašnje poslove, a šta protivpravnim dejstvom hakera ili hakerskih grupa za koje se ne zna ni za koga rade, ni gde se nalaze“, rekao je Svincov.

On smatra da se u SAD odvijaju čudni politički procesi i da deo vladajuće elite pokušava na sve načine da diskredituje Trampa, Belu kuću i čitavu politiku koju američki predsednik sprovodi.

Donald Tramp

EPA/ Al Drago / POOL

Donald Tramp, Foto: EPA/ Al Drago / POOL

 

Demokrate objavljuju tačke optužnice protiv Trampa

„Reč je o unutrašnjoj političkoj borbi, a Rusija i Kina su korisne teme, koje se iz različitih uglova obrađuju u medijima paralelno sa borbom za vlast između demokratskih elita i savremenog političkog mejnstrima oko Trampa. Sadašnji američki predsednik ima drugačiji pristup međunarodnoj politici i ekonomiji, on okreće SAD od globalizacije ka stvaranju moćne nacionalne ekonomije, a to ne odgovara velikom broju američkih biznismena i delu političke elite“, rekao je Svincov.

Ruski poslanik smatra da Amerika pravi prve korake ka novom vidu vojnih konflikta, jer tehnologija i veštačka inteligencija postaju sve važniji.

„Za pet do deset godina, sajber-rat će predstavljati osnovni vid ratovanja. Više neće biti potrebne rakete, tenkovi, vojnici. Digitalna sfera, tehnologije i veštačka inteligencija postaju sve važniji“, ističe Svincov.

Provokacije kako bi se sprečilo poboljšanje rusko-američkih odnosa

Mihail Nejžmakov, glavni analitičar Agencije za političku i ekonomsku komunikaciju, napominje da američka vojska pravi detaljne planove odbrane i napada za svakog svog protivnika. On smatra da je bitno odgovoriti na pitanje zašto se priče o sajber-ratu između SAD i Rusije sada pojavljuju.

„Trampa i njegovu administraciju stalno optužuju da rade u interesu Rusije i da je Tramp na vlast došao uz pomoć manipulacije ruskih hakera. Administracija američkog predsednika želi da pokaže da se silno suprotstavlja aktivnostima Rusije i njenom uticaju na buduće predsedničke izbore“, rekao je Nejžmakov.

On podseća da se slično curenje informacije desilo u junu 2019. godine, uoči sastanka Putina i Trampa. Takve provokacije obično dolaze iz onih krugova koji ne žele poboljšanje odnosa Moskve i Vašingtona.

Deo eksperata se slaže da je verovatno reč o provokacijama, jer je počelo da se govori i o spremnosti Trampa da se reše nesuglasice između Moskve i Vašingtona, a nedavno je i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov boravio u Americi.

 

Komentari (1)

kruso

01.01.2020 08:50

amerika ove godine potopljena