Guča, poplava
RINA
Guča, poplava

RINA

Guča, poplava, Foto: RINA

Srbiju su u nedelji koju ispraćamo pogodile jake kiše i izazvale poplave širom zemlje. One su za sobom ostavile razorne posledice. Međutim, sa povlačenjem vode opravdano se strahuje od nove opasnosti.

Naime, primetan je povećan broj komaraca, sa čim se povećava rizik od prenošenja virusa zapadnog Nila. Ipak, preti i zaraza koju prenose pacovi i zmije o čijem smo povećanju populacije već pisali.

Terazijski tunel

Alo!/A.M.

Čim se voda povuče, pacovi beže na suva mesta i može doći do širenja zaraze jer oni izlučuju bakterije putem mokraće.

Pacov i zmija

Youtube Screenshot

Pacov i zmija, Foto: Youtube Screenshot

Takođe, u poslednjih nekoliko dana zabeležena je i najezda gmizavaca koje takođe mogu biti opasne po ljude. Otrovnice se razlikuju po tome što duž leđa imaju tamnu cik-cak šaru.

Međutim, zmije pokušavaju da se spasu i pobegnu na bezbednije mesto, ali ih voda isteruje iz skloništa.

Nesreća, saobraćajna nesreća, saobraćajka, sudar

Shutterstock

Obično su pacovi osnovni faktor u izbijanju i širenju epidemija, dok zmije ne prenose nijednu bolest na ljude jer se hrane upravo glodarima. Recimo, smuk može da pojede čitavo leglo pacova.

Zmija na Zemunskom keju

Printscreen: Youtube/TV Zemun

Zmija na Zemunskom keju, Foto: Printscreen: Youtube/TV Zemun

Osnovni preduslov za smanjenje rizika i sprečavanje ozbiljnijih epidemija je detaljna sanacija terena, koja obuhvata pronalaženje i sakupljanje i propisno uništavanje uginulih životinja, sakupljanje svih vrsta otpadnih i drugih opasnih materija koje ugrožavaju život i zdravlje ljudi.

Pročitajte još:

Najezda komaraca čest je slučaj nakon velikih poplava. Tako bi građani mogli probleme i sa malim krvopijama mogli da osete na sopstvenoj koži.

Inače, do najezde komaraca dolazi tako što odrasle jedinke voda istera iz njihovih prirodnih staništa nakon čega se pojavljuju i tamo gde nikada nisu bili.

Prosjaci

printskrin