Korona
Tanjug/AP
Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

Prvo - niste u pravu, drugo - ovakvim stavom dovodite u opasnost sebe, jer to što ste mladi ne znači da će virus da vas zaobiđe, a treće - ako vas "zakači" pa i prođe bez većih posledica, upravo vi možete da zarazite nekog drugog koji neće biti takve sreće kao vi.

Osim toga, verujemo da bi vam se stav promenio i kada čujete da je neko ko ima 35 godina završio na respiratoru ili da je muškarac star 32 godine u podne bio relativno zdrav, bez ikakvih pridruženih bolesti, a da je uveče završio na intezivnoj nezi zbog korona virusa, o čemu svedoči lekar Instituta za pulmologiju...

Juče smo imali i najmlađu žrtvu korona viursa do sada u Srbiji - u KBC "Dr Dragiša Mišović" preminuo je muškarac 1974. godište, koji je bolovao i od kardioloških bolesti, dijabetesa i bubrežne insuficijencije.

KBC Dragiša Mišović

Tanjug/Tanja Valič

KBC Dragiša Mišović, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kako je sinoć izjavio državni sekretar ministra zdravlja Berislav Vekić, u privremenoj bolnici u Hali 1 Beogradskog sajma, među trideset troje pacijenata obolelih od korona virusa sa lakšom kliničkom slikom nalazi se i mladić od 19 godina.

Ako vam je stav kao s početka teksta, važno je da znate i ove brojke, koje je juče izneo naš poznati epidemiolog dr Predrag Kon - u Beogradu gotovo 65 odsto zaraženih je uzrasta od 25 do 55 godina, svega 20 odsto je uzrasta preko 60 godina.

Treba znati i to da je od 785 ljudi, koliko imamo zaraženih u Srbiji, prema poslednjem preseku od juče u 15 časova, njih 62 na respiratoru.

Ono što je od početka epidemije dobro, jeste činjenica da su stariji ljudi, reklo bi se, disciplinovani. U prilog tome govori i podatak da je starijima od 65 godina zabranjeno kretanje gotovo od početka vanrednog stanja i da se oni očigledno toga i pridržavaju.

Ono što nije dobro jeste činjenica da su mladi vrlo olako shvatili ovaj virus, te da uopšte ne haju za apele lekara da budu disciplinovani i da ne izlaze iz svojih kuća.

Potvrdu njihove neodgovornosti videli smo u vikendu za nama kada su gradska šetališta, parkovi, igrališta bili puni.

Ali... Već u ponedeljak je stigla opomena. Violeta Vučinić, direktorka Instituta za pulmologiju u Beogradu, rekla je nešto što treba da osvesti sve one koji misle da su mladi zaštićeni.

- Mi na odeljenju imamo pacijenta starosne dobi 1988. godište. Jako nas plaši, jer je sve nepredvidivo. Mi ne možemo da predvidimo kada će se pacijenti urušiti. Dakle, mladog čoveka bez komorbiteta, relativno zdravog prethodno, primimo u podne, a već uveče on je kandidat za intenzivnu jedinicu. To se dešavalo sada preko vikenda, bio je jedan vrlo težak vikend - kazala je doktorka Vučinić.

Dakle, i te kako mladi ljudi mogu da budu pogođeni ovim virusom o kojem se i dalje vrlo malo zna.

Ono što je do sada poznato to je da je doktorka Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za štampu istakla i da je prosečna starost obolelih od korona virusa u Srbiji 50 godina.

Darija Kisić Tepačević

Alo.rs

Darija Kisić Tepačević, Foto: Alo.rs

Sve u svemu, kada se pogleda prosek godina zaraženih, vidi se da nema mnogo onih iz najstarije populacije.

- Činjenica je da su mere učinile to da nemamo najstarije. Sprečili smo kontakte sa starijima. U grupi starijih od 80 godina imali smo samo dvoje na respiratoru. Nesumnjivo da smo zaštitili najstarije - kazala je doktorka Kisić Tepavčević.

Doktor Predrag Kon je zaključio da najviše zaraženih imamo u kategoriji radnoaktivnog stanovništa.

- Mi nemamo one podatake o ogromom broju onih koji su stariji inficirani, kao u Italiji, imamo ih u svim uzrastima, a najviše u grupi radnoaktivnih - rekao je Kon.

Ono što je najbitnije jeste da svi ostanu kod kuće. I mladi i stari. Jer kao što smo već napisali - ovaj virus je nepredvidiv.

- Virus postoji tri meseca i ne znamo puno o njemu. Ono što smo mogli da saznamo od kolega iz Kine, a koji su jedni prošli rat sa ovim virusom i oni kažu jedina prevencija je izolacija. To je samo jedna mera sigurna protiv korone! - naglasila je doktorka Danica Grujičić proteklog vikenda.

- Nema kolektivnog imuniteta. Kod koga će biti teža slika, zavisi od više fakora i od komorbiditeta. Svedoci smo da je mlad i zdrav čovek koji je kod nas hospitalizovan, bio na respiratoru, srećom oporavio se - dodala je.

Ne rizukujte. Ne izlaze napolje. Ostanite kod kuće. Samo tako smo korak bliži pobedi nad ovim virusom, koji odnosi na desetine hiljada života širom plantete i na stotine hiljada zaraženih.