Vladimir Putin
AP
Vladimir Putin

AP

Vladimir Putin, Foto: AP

 

Rusija ne može da se osloni ni na Zapad ni na Kinu ako želi da postane jedna od vodećih ekonomija sveta, smatra ruski građevinski milijarder Arkadij Rotenberg.

Rotenberg, kog opisuju kao čoveka bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, govorio je u opširnom intervjuu za RT o glavnim šansama Rusije na svetskom tržištu.

„Ranije smo mogli da budemo dokoni i da poslove ostavljamo po strani, ali sada moramo da ih završavamo, i to brzo. Ako nastavimo da zaostajemo, ako se usporimo, ostaćemo u totalnom i dubokom začelju, tako da moramo stalno da budemo proaktivni“, rekao je on novinarki Sofi Ševarnadze.

Vladimir Putin, Rusija

AP/Mikhail Klimentyev

 

„To bi, naravno, bilo lakše bez sankcija“, dodao je on.

„Izvlačili smo se iz nevolja i ranije, iako niko na Zapadu nije mislio da ćemo uspeti“, kazao je Rotenberg misleći na sposobnost Rusije da ostane konkurentna u industriji oružja.

Rotenberg (67), čije je bogatstvo „Forbs“ procenio na 2,6 milijardi dolara, bio je zbog svojih veza sa Putinom među prvima na meti američkih i evropskih sankcija nakon povratka Krima pod okrilje Rusije 2014. godine.

Vladimir Putin

Tanjug/Alexei Druzhinin

 


Rotenberg i Putin se znaju još iz vremena kada su bili deca, pošto su trenirali u istom džudo klubu u tadašnjem Lenjingradu.

„Mislim da su Rusi dovoljno pametni. Nikada nam nije falilo matematičara, softverskih inženjera, fizičara, tako da imamo sve što nam treba da se razvijemo“, smatra Rotenberg.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Prema njegovim rečima, jedina prepreka je ruski mentalitet. Kao primer nečega što može da posluži kao izvor inspiracije za narod, on je naveo ambiciozni projekat Kerčkog mosta, koji povezuje Rusiju sa Krimom.

Rotenberg kaže da je jedino što je sigurno nakon kraja mandata Vladimira Putina za pet godina jeste to da će njih dvojica ostati prijatelji.

„Bili smo prijatelji i ostaćemo prijatelji bez obzira na sve. Naše prijateljstvo je izdržalo test vremena — duže od 50 godina“, kaže Rotenberg.