Andrej Plenković
AP/Daniel Kasap
Andrej Plenković

AP/Daniel Kasap

Andrej Plenković, Foto: AP/Daniel Kasap

* Hrvatski premijer Andrej Plenković napao Vojsku Srbije

* Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije optužio za izazivanje incidenta

* Hrvatska policija sprečila 11 vojnika da prisustvuje komemoraciji u Jasenovcu

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarišući vraćanje srpske vojne delegacije koja je krenula u Jasenovac s graničnog prelaza Bajakovo tvrdi da je reč o "očito nameravanoj provokaciji s ciljem izazivanja incidenta".

"Jutros negde oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na granicnom prijelazu Bajakovu sprečila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca", rekao je on, prenosi regionalna tv N1.

"Prvo su nas zaustavili, pa pretreseli, dva puta skenirali pasoše, a onda su izgovorili rečenicu koja je sve promenila"!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 07.09.2019. 18:01 - 07.09.2019. 18:13 Oficiri, podoficiri, kadeti i učenici, članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su krenuli su na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, sprečeni su danas da uđu u republiku Hrvatsku, iako su bili najavljeni po ustaljenim procedurama.

 

Kako tvrdi Plenković, "reč je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već je reč o očito nameravanoj provokaciji i s ciljem izazivanja incidenta".

On je naveo da je takva praksa protivna međunarodnom pravu i da je za Hrvatsku kao državu neprihvatljiva i da je Hrvatska najoštrije osuđuje.

"Ono što bi bilo normalno jeste da su srpske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su hteli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vežba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji", naveo je Plenković.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ministarstvo odbrane Srbije navelo je ranije danas da je delegacija na vreme i po uobičajenoj proceduri prijavljena i da je trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika.

Kako je rečeno u MO na granici, na prelazu Batrovci - Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, istuču u Ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Članovi delegacije VS su bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici saopštili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista