Suhoj Su-35S
Profimedia
Suhoj Su-35S

Profimedia

Suhoj Su-35S, Foto: Profimedia

 

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je saopštenja američke flote o navodnom "nebezbednom presretanju" američkog izviđačkog aviona od strane ruskog Su-35.

Suhoj Su-35S

Profimedia

 

 

- Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora avio-baze Hmejmim (Siriji) su 4. juna oko 11.30 (po srednjoevropskom vremenu) iznad neutralnih voda Sredozemnog mora primetila vazdušni cilj koji se približava ruskoj pomorskoj bazi Tartus - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je istaklo da je u vazduh podignut lovac Su-35 iz sastava dežurne protivvazdušne odbrane u ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim kako bi prepoznao vazdušnu metu. Na bezbednoj udaljenosti posada ruskog lovca identifikovala je vazdušni objekat kao američki izviđački avion P-8A "Posejdon".

Suhoj 34 Ruska Vojska avijacija Ruski vojni avion

Profimedia

 

 

- Nakon što je američki avion promenio smer kretanja, ruski lovac se vratio u vazdušnu bazu - dodaje se u saopštenju.

Osim toga, u 14.41 po srednjoevropskom vremenu, ruski radari primetili su približavanje američkog izviđačkog aviona P-8A "Posejdon" ruskoj pomorskoj bazi Tartus.

Sirija, Uništena PVO baterija sirijske vojske

Printscreen/Youtube

 

- Poletela je dežurna posada ruskog Su-35 koja se na bezbednoj udaljenosti približila i sprovela američki avion sve dok P-8A nije promenio pravac leta i otišao izvan vazdušnog prostora koji kontroliše protivvazdušna odbrana - dodaje se u saopštenju.

 

Ministarstvo odbrane ističe da su svi letovi ruskih aviona izvršeni u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora. Ruska komanda nije primila žalbe Američkog centra za smanjenje rizika letova u Siriji.

Ranije je pres-služba 6. flote američke vojske saopštila da je ruski avion Su-35 4. juna tri puta iznad Sredozemnog mora presreo američki izviđački avion P-8A "Posejdon".