Kesten žena jesen
Profimedia
Kesten žena jesen

Profimedia

Kesten žena jesen, Foto: Profimedia

Ponekad je takav pristup dovodio do oprečnih rezultata jer se često u istoj biljci nalazi i grupa supstanci koje mogu pomoći organizmu, ali i grupa supstanci koje nepovoljno deluju na zdravlje.

Sa današnjim znanjem i tehnologijom obrade, ekstrahuju se samo tačno definisana jedinjenja koja mogu pomoći u terapiji. Jedna od najčešće primenjivanih supstanci u ishrani životinja, a u cilju proizvodnje antibiotik-slobodne hrane, jeste tanin ekstrahovan iz divljeg kestena.

Šta je tanin?

Postoje brojni dokazi u naučnoj i stručnoj literaturi da je upotreba tanina osigurala dobro zdravstveno stanje i dovela do povećanja proizvodnih rezultata na farmama koje su ograničile, ili čak potpuno izbacile upotrebu antibiotika kod životinja. Ovo nije neočekivan podatak kada se zna da su polifenoli, grupa jedinjenja u koju spadaju i tanini, jedna od najviše proučavanih aktivnih principa biljaka i u medicini i u veterini.

Dokazane su sledeća dejstva tanina i kod životinja i ljudi:

1) antiinflamatorno (protivupalno);

2) antimikrobijalno (dejstvo slično antibioticima);

3) smanjenje proizvodnje amonijaka i štetnih produkata razgradnje proteina;

4) antikancerogeno;

5) antioksidativno

Koza

profimedia

Koza, Foto: profimedia

 Kako funkcioniše tanin iz divljeg kestena?

Osnovni mehanizam dejstva tanina iz divljeg kestena podrazumeva vezivanje za proteine u okruženju sa povoljnim pH. Sprečavanje crevnih infekcija kod monogastričnih životinja (živina, svinje, kunići i kućni ljubimci) tanini obezbeđuju blokiranjem receptora ćelija bakterija, što dovodi do smanjenja njihovog metabolizma i posledične smrti, kao i vezivanjem suvišnih količina gvožđa koje služi kao hrana bakterijama.

Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Lekovi tablete antibiotici lek pilule, Foto: Shutterstock

 

Istovremeno sa smanjivanjem broja patogenih mikroorganizama (E. coli, Clostridia spp., Salmonela spp. ...), tanini stimulišu razvoj povoljne mikroflore u crevima, tako da se mogu smatrati i prebioticima. Ovo je značajan podatak jer je poznato da su, kod ove grupe životinja, crevne infekcije najčešći uzrok pada proizvodnje i uginuća. Usled povećanja rezistencije na antibiotike, vrlo često ova, i taninima slična jedinjenja, predstavljaju često jedinu liniju odbrane.

Efekti tanina kod goveda, ovaca i koza

Kod preživara (goveda, ovce i koze), tanini imaju nekoliko efekata. Jedan od najpoznatijih je povećanje iskoristljivosti proteina iz hrane, što dovodi do: povećanja proizvodnje i kvaliteta mleka, poboljšanja reproduktivnih rezultata, smanjenje negativnih efekata stresa, poboljšanja zdravlja jetre zbog antioksidativnog efekta, povećanje prirasta i kvaliteta mesa kod tovnih životinja. Takođe, jednak, prethodno opisan efekat u sprečavanju i lečenju crevnih infekcija, tanini obezbeđuju i kod mladih preživara.

Divlji kesten Divlje kestenje

Shutterstock

Divlji kesten Divlje kestenje, Foto: Shutterstock

Kod kućnih ljubimaca, tanini povećavaju iskoristljivost proteina iz hrane i na taj način smanjuju proizvodnju štetnih gasova u crevima, smanjuju pojavu neprijatnih mirisa i poboljšavaju konzistenciju fecesa. Ova svojstva su od izuzetnog značaja vlasnicima koji svoje ljubimce drže u zatvorenom prostoru.