Vojska Srbije
Tanjug/AP
Vojska Srbije

Tanjug/AP

Vojska Srbije, Foto: Tanjug/AP

Državna pozicija vojne neutralnosti, koja će se učvrstiti kroz skupštinski akt na Sretenje sledeće godine, i koja će reafirmisati odnos Srbije prema postojećim vojnim savezima, definisaće međunarodni položaj naše zemlje u uslovima konstantnih pritisaka kojima je izložena.

Da je usvajanje ovakve deklaracije, koju je inicirao predsednik Aleksandar Vučić usred špijunske afere prethodne nedelje dobar potez, smatraju i ministri u Vladi Srbije.

Da nećemo ni u NATO, ni u ODKB, ni u druge vojne saveze, prethodnih dana je ponovio predsednik države, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će naša zemlja ostati vojno neutralna i da će se to potvrditi Rezolucijom:

- Vojna neutralnost neće više zavisiti od volje bilo kog pojedinca ili političke partije, a ukoliko neko bude želeo da Srbija postane deo NATO, moraće da upravo u Skupštini promeni odluku o vojnoj neutralnosti.

Ministar najavljuje da će se pred poslanicima uskoro naći i nacrt Strategije odbrane u kojoj će, između ostalog, stajati i odredba da je ugrožavanjem bezbednosti srpskog naroda gde god on živeo, automatski ugrožena i bezbednost Srbije. Kako kaže, država je sada dovoljno jaka da zaštiti svoj narod, a moćna i jaka Srbija je ujedno i garant mira na Balkanu.