Rasim Ljajić
Printscreen
Rasim Ljajić

Printscreen

Rasim Ljajić, Foto: Printscreen

* Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izneo je informacije manje poznate javnosti

* Ljajić je rekao da je od poslednje posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Srbiji pokrenuto šest novih fabrika turskih investitora. Porastao i broj turskih turista koji dolaze u Srbiju

* Susreti Vučića i Erdogana svaki put su praćeni potpisivanjem brojnih sporazuma

"Naš interes je da razvijemo sve vidove saradnje - ekonomsku, privrednu, trgovinsku. To će stvoriti povoljnu klimu i za razvoj bilateralnih političkih odnosa, što je bitno za Srbiju, jer Turska izrasta u regionalnu ekonomsku silu, ali i na globalnom planu igra značajnu ulogu", rekao je Ljajić za TV Pink.

Rasim Ljajić

Printscreen

Rasim Ljajić, Foto: Printscreen

On je naglasio da su dobri prijateljski odnosi predsednika Aleksandar Vučić s turskim predsednikom rezultirali da u tri godine imaju tri susreta koji su praćeni potpisivanjem brojnih sporazuma.

Pročitajte još:

 

"I tokom ove posete imaćemo veliki poslovni forum uz učešće turskih i naših privrednika, i to je šansa za sve njih. Mislim da je država sa svoje strane uradila sve što može da odnosi dve zemlje u ekonomskom smislu napreduju", naveo je Ljajić.

Podseća da je do sada s Turskom potpisano više od 65 sporazuma, a da će tokom dvodnevne posete turskog predsednika koja počinje danas, biti potpisano još desetak.

Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

"Imamo Sporazum o slobodnoj trgovini, imamo dobre političke odnose, sada je lopta u dvorištu privrednika da iskoriste ove mogućnosti. Srbija, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše izvozi u Tursku. Mi smo osam puta povećali izvoz", precizirao je ministar.

Podseća da u Srbiji trenutno posluje 515 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici turski državljani, da su od toga oko 320 manje ili veće trgovinske firme, ali da ima i proizvodnih kompanija u mestima kao što su Krupanj, Vladičin Han, Žitorađa...

Ovo su pripadnici tajnog društva Sveti Đorđe - Gospodari Srbije iz senke!

Tajno društvo Sveti Đorđe, koje je formirao pripadnik službe državne bezbednosti Dragan Filipović, poznatiji kao major Fića, sa kolegama iz tajne službe planirao je da preuzme vlast u Srbiji Boris Tadić Zoran Đinđić Mira Marković Slobodan Milošević, Foto: ilustracija * Tajno društvo Sveti Đorđe, koje je formirao pripadnik službe državne

Navodi da je velika stvar početak izgradnje autoputa Beograd -Sarajevo, da će vrednost trase koju finansira Srbija biti oko 220 miliona evra. Dodaje da će početi da se gradi i put Novi Pazar-Tutin u vrednosti od 25 miliona evra.

"Svaka investicija poboljšava kvalitet života, poboljšava životni standard građana, ali otvara političke i društvene perspektive, da se ljudi bave nekim drugim stvarima. Neće to rešiti osetljiva politička pitanja iz prošlosti, ali je klima daleko bolja", naveo je Ljajić.

On je rekao i da je sve više turskih turista koji dolaze u Srbiju, prošle godine bilo ih je 97.000. Turski turisti prošle godine su bili na drugom mestu po dolascima, a ove godine su među prve četiri države.

"Broj noćenja raste. Najveći broj dolazi u Beograd, ali sve više odlaze u unutrašnjost", zaključio je Ljajić.

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata